Молоко, яйця, соя —найпоширеніші алергени

Алергія на певні види продуктів — це «відповідь» імунної системи на хімічні речовини (алергени), що, як вважає організм, для нього шкідливі.

Коли ми вживаємо продукти, які імунна система вважає «чужими», в організмі виробляється велика кількість хімічних речовин — так званого гістаміну. Ці речовини, у свою чергу, спричиняють алергічні реакції, які можуть зачепити дихальну систему, шлунково-кишковий тракт, шкіру, серцево-судинну систему.

Загалом алергія може бути на будь-які види хімічних подразників, зокрема їжу. Найбільш поширеними алергенами є такі продукти, як молоко, яйця, арахіс, горіхи, риба, молюски, соя і пшениця. Це близько 90 відсотків усіх харчових алергенів. Тому єдиним правильним способом запобігання алергічній реакції є виявлення продуктів, що зумовлюють її у вас, та відмова від їх споживання.

Є бажання працювати в селі? Отримуй житло!

У Миколаєві відбулося підписання угоди між випускниками базового медичного коледжу, обласною державною адміністрацією та районними держадміністраціями. 35 випускників зобов’язалися протягом трьох років відпрацювати за направленнями у сільських фельдшерсько-акушерських пунктах. Районні держадміністрації нададуть молодим медикам житло. Заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Володимир Луста заявив, що на Миколаївщині, не чекаючи розв’язання цього питання на державному рівні, вирішили самостійно опікуватися забезпеченням сільських ФАПів персоналом.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Миколаївська область.