Рівняни вже забули про таку незручність, як подача води за графіком. Вирішити проблему цілодобового постачання води в обласний центр вдалося завдяки тому, що нею «поділилися» окремі села Гощанського і Здолбунівського районів. За це обласна влада віддячила мешканцям цих населених пунктів пільгами на водопостачання. І це справедливо, бо на окремих ділянках у згаданих районах утворилися депресивні воронки, значно знизився рівень води у колодязях, що фахівці пов’язують з будівництвом водозабору підземних вод для водопостачання Рівного.
Утім з прийняттям Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, з 1 липня цього року нових тарифів на водопостачання, не передбачено надання таких пільг для мешканців Гощанського та Здолбунівського районів. Це, звичайно, обурило людей. Вони готові всілякими акціями протесту обстоювати пільги, які вважають компенсацією за незручності.
Рівненська обласна рада вважає справедливими вимоги людей, відтак робоча група, створена розпорядженням голови облради, вивчила цю ситуацію і підготувала свої рекомендації щодо розв’язання цієї проблеми. Вона рекомендуватиме сесії облради проголосувати за виділення 736,6 тисячі гривень з обласного бюджету для закупівлі 2422 лічильників води мешканцям сіл, які потрапили у зону депресивної воронки: Подоляни, Мнишин, Воскодави, Горбаків, Дорогобуж, Томахів, Рясники, Дмитрівка, Чудниця, Красносілля, Шкарів, Терентіїв, Іллін, Горбів, Бабин, Симонів, Франівка Гощанського району, Новомильськ, Мар’янівка, Копиткове Здолбунівського району, а також селище Гоща. Роботи зі встановлення лічильників води за власний рахунок терміново має виконати «Рівнеоблводоканал», у першу чергу в будинках, де мешкають багатодітні та соціально незахищені сім’ї.
Робоча група рекомендує також внести зміни до рішення сесії обласної ради від 25 травня 2012 року № 668 «Про затвердження нормативів (норм) споживання води для споживачів «Рівнеоблводоканал»» шляхом зменшення оплати послуг за водопостачання мешканцям згаданих населених пунктів Здолбунівського та Гощанського районів. Члени робочої групи вважають за доцільне звернутися до Верховної Ради України з вимогою внести зміни до законодавства про порядок формування та затвердження тарифів на послуги з централізованого водопостачання і водовідведення, повернувши пільги мешканцям населених пунктів, які потрапили у зону депресивної воронки, а до Кабінету Міністрів — щодо виділення коштів, необхідних для фінансування витрат, пов’язаних з будівництвом і реконструкцією об’єктів централізованого водопостачання та водовідведення у сільській місцевості.
Рівне.