І не забувайте про меню «для серця»

Серцево-судинні захворювання продовжують посідати основну позицію серед причин смертності. Звичайно, медики навчилися лікувати багато з них, а ліки допомагають вести майже звичайний спосіб життя. Але все одно доводиться в чомусь себе обмежувати. Тому краще за все до хвороби не доводити. А для цього потрібно знатися на профілактиці.

30 хвилин ходьби на день — це мінімум, який потрібен для підтримки серця у формі, хоча краще, звичайно, регулярні заняття фізкультурою. Після інфаркту лікарі навіть рекомендують пацієнтові завести собаку, щоб вигулювати її двічі на день.

Уживайте більше фруктів, грубої їжі, рослинного масла замість тваринного. Пам’ятайте, рослинне масло — основне джерело поліненасичених жирних кислот, що сприятливо впливають на нормалізацію обміну холестерину.

Серце любить, коли ми у формі. Вважається, що людина повинна протягом життя зберігати вагу, яка була в неї у віці 25 років (якщо в дитинстві і юності у вас не було ожиріння або зайвої худорби).

Нашому серцю потрібно отримувати в достатніх кількостях таке.

Калій, оскільки він сприяє виведенню надмірної рідини з організму і поліпшенню діяльності серцевого м’яза. Багато калію у квасолі, сої, горосі, абрикосах, куразі, персиках, чорносливі, сушених білих грибах і підберезниках, чорному чаї, какао, згущеному незбираному молоці.

Магній, оскільки володіє судинорозширювальною і сечогінною дією. Багато його у гречці, вівсянці, горосі, квасолі, кавунах, фундуку, мигдалі, сушених підберезниках, чорному чаї, каві, халві, морській капусті.

Йод, оскільки сприятливо впливає на обмін речовин при атеросклерозі. Найбільш багаті йодом морепродукти: риба, кальмари, мідії, креветки, морська капуста. Міститься він також у м’ясі, яйцях, молоці, буряку, салаті, картоплі, капусті, огірках, винограді, сливах.

Вітамін С сприяє зміцненню кровоносних судин. Основні джерела: червоний солодкий перець, яблука, кріп, шипшина, обліпиха, смородина.

Вітамін Р сприяє зміцненню капілярів, зменшує проникність судинної стінки. Міститься в чорноплідній горобині, вишні, чорній смородині, чаї, зеленому горошку, апельсинах, лимонах, плодах шипшини, перці, малині, суниці.