У день всіх закоханих у столиці ловили браконьєрів, які промишляють продажем перших весняних квітів. Цього року букетики білих підсніжників, пролісків, шафрану в підземних переходах біля станцій метро пропонують уже не перший тиждень. Утім, напередодні свята торгівля первоцвітами пожвавішала.

Рідкісні квіти пропонували переважно літні жінки. Причому недешево — по 15—20 гривень за букетик.

— Якщо напишете про нас, то екологічна інспекція вижене нас звідси. Та ще й оштрафує, — обурюється одна з жінок , яка торгує підсніжниками біля станції метро «Харківська». — Ну облиште нас. Нам же треба якось виживати. Адже заробітку зараз більше ніде не знайдеш.

З нею погоджуються й інші продавці підсніжників. Вони запевняють, що зірвали декілька букетиків у лісі під Києвом, щоб хоч трохи заробити.

Однак за хвилину їхній товар опинився в сумці інспекторів Міністерства охорони навколишнього середовища. Разом із працівником міліції вони відібрали рідкісні квіти і склали протоколи.

— Серед людей побутує думка, що первоцвіти продають бідні бабусі, які щойно назбирали ці квіти в лісі, — коментує «Голосові України» ситуацію директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. — Насправді ж це не так. У наших містах діє справжня квіткова банда, яка має своїх виконавців, збирачів та перевізників. Довести це дуже просто. У Київській області підсніжники та проліски зацвітають лише в кінці березня — на початку квітня. Однак продавати їх починають ще з лютого. У цей час ці рослини цвітуть лише в Криму, а трохи згодом у Карпатах.

За словами заступника голови Національного екологічного центру України Олексія Василюка, саме такі рейди допомагають зменшити кількість знищених пролісків та підсніжників у п’ять разів за останніх п’ять років. Цього року результати можуть бути ще кращими. Адже соціальну рекламу розпочато задовго до появи первоцвітів. Її розмістили на телебаченні та в громадському транспорті. Наприклад, ще кілька років тому в Києві продавали близько 5 мільйонів квітів, зараз ця цифра знизилася до 1 мільйона.

Як зазначила юрист організації «Екоправо—Київ» Галина Левинська, за порушення порядку придбання або збуту (тобто за купівлю або продаж) об’єктів рослинного світу, які занесені до Червоної книги України, встановлюється відповідальність у вигляді штрафу від 51 до 136 гривень.