Руйнація інфраструктури в Донецькій та Луганській областях уже нині оцінюється у 8 мільярдів гривень, тож уряд думатиме, де взяти кошти на її відновлення. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів повідомив прем’єр Арсеній Яценюк. Водночас він зазначив, що одним із варіантів розглядається залучення міжнародної донорської допомоги.
«Учора в Брюсселі всі країни—члени ЄС, представники фінансових організацій, США, Японія, Канада провели підготовче засідання для того, щоб восени провести велику донорську конференцію для України. Уряд вийшов із пропозицією підготовки та реалізації для України плану відновлення. Це «план Маршалла» для України. Ми почали роботу для того, щоб у вересні презентувати план відновлення українського народу», — сказав глава уряду та додав, що цей план буде оприлюднено на початку п’ятої сесії Верховної Ради.
Також А. Яценюк закликав мешканців визволених від терористів міст повертатися до своїх домівок та разом із владою відбудовувати Луганську і Донецьку області. «Ми нині знаходимо ресурс для того, щоб допомагати Донбасу. Повертайтесь до своїх рідних домівок і будемо разом відбудовувати після терористів Луганськ і Донецьк», — сказав глава уряду.
Крім того, Україна має намір просити в міжнародного співтовариства фінансову допомогу на облаштування кордону з Російською Федерацією. «Під час цієї конференції в Брюсселі ми порушили питання та отримали позитивне сприйняття декількох додаткових функцій, які стосуються Сходу, — це кордон з Росією. Нам необхідні кошти і технічна допомога на облаштування кордону», — зазначив А. Яценюк.
Під час засідання прем’єр звернувся до Генпрокуратури, СБУ та МВС із проханням провести розслідування діяльності всіх осіб, у тому числі й народних депутатів, щодо підтримки терористів, сепаратистів і бандитів, які посягають на українську незалежність. Також він пообіцяв звернутися до Верховної Ради щодо невідкладного розгляду подання про скасування недоторканності таких осіб. Ці люди «не мають ніякого стосунку до високого статусу народного обранця», — додав він.
Коментуючи звернення Мін’юсту із позовом до суду про заборону Компартії, А. Яценюк зауважив: «Це заборона не політичної партії, а заборона тих, хто підриває українську незалежність, бореться з українською державою і замахнувся на основи конституційного ладу в державі».
Влада не збирається обмежуватися цією політичною силою, бо під час засідання глава уряду доручив Мін’юсту провести перевірку політичних партій та громадських об’єднань, у діяльності і висловлюваннях яких є ознаки посягання на територіальну цілісність і незалежність української держави.
Звернувшись до енергетичної тематики, прем’єр повідомив, що уряд ухвалить рішення про зниження тарифу на електроенергію для тих, хто перейде із газових котлів на електричні, та встановить низку преференцій для котелень, які перейдуть з газу на інші види палива. За його словами, хоч сьогодні це й пов’язано із «дружніми» стосунками з «Газпромом», проте не знімає необхідності займатися питанням енергоефективності.
Споживачі, які отримували тепло від газових котелень, матимуть 10 відсотків знижки, якщо котельня переходить з газу на інший вид палива. «Якщо ми будемо наполегливо, крок за кроком, рухатися в питанні енергоефективності, зменшення споживання газу, збільшення електроенергетичного споживання, інших видів пального та енергетики, якщо ми зреалізуємо той план, який внесено до парламенту і проголосовано в першому читанні — спільної модернізації і експлуатації української газотранспортної системи разом з ЄС і США, якщо ми зреалізуємо план зі збільшення обсягів електричної генерації, то через десять років Україна буде повністю енергонезалежною державою. У нас є для цього всі можли-вості», — підкреслив А. Яценюк.
Також прем’єр доручив до осені підготувати програму компенсацій підвищення тарифів на комунальні послуги для населення. З цією метою буде використано 300 мільйонів доларів, які виділить на програму соціальної підтримки Міжнародний банк реконструкції та розвитку.
 
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, міністр юстиції Павло Петренко.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 
ДОСЛІВНО
Арсеній ЯЦЕНЮК:
«Нині тариф на електроенергію — 1 гривня 19 копійок. Якщо ви придбали електроакумулюючий електричний котел, то нічний тариф на електроенергію буде 30 копійок, в чотири рази менше, а тариф протягом дня — 80 копійок».