Зоя Лимарчук продовжила запорізьку традицію, за якою керівники-чоловіки найдорожче довіряють жінкам 
Хто, як не вона?
Наша зустріч із головою Орджонікідзевської райадміністрації Запоріжжя Зоєю Лимарчук відбулася в обідню перерву. Телефон господині кабінету декілька разів все ж погукав неголосним рінгтоном, однак Зоя Михайлівна стійко утрималася, аби таки не взяти його до рук...
Про що розмовляли? Про район, якому 75 літ, про Хортицю, де господар, взагалі-то, Національний заповідник, однак двома тисячами людей, які там проживають — у розкиданих островом селищах, все-таки має опікуватися влада. Говорили про мир і про майстрів «графіті», які, зрештою, знайшли собі корисніше заняття, ніж просто псувати будинки на центральному запорізькому проспекті.
Зоя Лимарчук уже третя за останні трохи більше як десять років жінка на посаді голови Орджонікідзевської райадміністрації. Хтось скаже про гендерну рівність у Запоріжжі, а дехто побачить і певну тактичну хитрість з боку «батьків» міста та області. Бо ж довірити жінкам центральний район міста, такі собі «Печерські пагорби» запорізького замісу, де територіально розміщена вся обласна та міська влада, було не найгіршим їхнім рішенням.
 Адже район має бути вітриною Запоріжжя за будь-якої погоди. А хто ж як не жінка, як ще радянські гумористи жартували, зможе встигнути і дома, і на роботі, до того ж за наявні гроші, та при цьому ще й мати гарний вигляд?
І справді, проспект Леніна (найдовший, нагадаємо, у Європі — 12 км довжиною) у межах Орджонікідзевського району —просто красень. Однак не проспектом єдиним! З Хортицею район — це 51 квадратний кілометр площі, 102 тисячі населення. Це малий і середній бізнес, це ветерани (чверть населення), це житловий фонд — часто ще довоєнної забудови. Та й існує багато ще чого, що аж ніяк не сприяє гарному настрою людей, які за нього відповідають.
Тактика малих справ
Питаю, як вдається справлятися — бо ж у порівнянні з минулим роком Держказначейство добрішим до бюджетних установ не стало. Зоя Михайлівна, звичайно, не з тих, кого можуть довести до відчаю і великі, і малі труднощі (вона справжній мотор — відчувається, що енергія у цій жінці так і вирує), однак і «мотор» часом зітхає. Її сьогоднішня методика роботи базується на тактиці малих справ. Пріоритети знаходить разом із виборцями та громадськістю району (Зоя Лимарчук, окрім усього, ще й депутат Запорізької міськради). Найчастіше сьогодні жителі багатоповерхівок району вимагають ремонту дірявих дахів. Третього бажання вона не виконує — не Золота все-таки Рибка, а ось друге, окрім зазначеного вище, пропонує жителям міських дворів на вибір. Комусь найпотрібніші внутрішньо-квартальні дороги, однак нерідко вимагають і дитячі майданчики. Мовляв, ви ж теж були дитиною — чи не бачите, у яких умовах виховуємо малят? Тому в районі таких майданчиків — красивих і сучасних — з’явилося останніми роками аж двадцять.
Сама ж голова райадміністрації — фанат спортивних майданчиків. «Усі знають, що існує проблема, чим зайняти у вільний час школярів, — розповідає Зоя Лимарчук. — Секції у спорткомплексах чи спортшколах вимагають плати за роботу з дітьми, але не всі батьки можуть її забезпечити. Через те ми сконцентрували всі наявні кошти і цього року таки завершили повну реконструкцію парку Перемоги. Одним із його найпривабливіших елементів став якраз спортмайданчик. «Вандалостійкий, — посміхається вона, — однак дуже популярний і у дорослих, і в дітей».
Без зайвих перепон
Зрозуміло, що визначальною у будь-якій діяльності є економіка. Так уже історично склалося, що в радянські часи для підтримання фінансового стану району до його складу було нарізано територію із двома потужними підприємствами Запорізького проммайданчика. Йдеться про алюмінієвий комбінат та «Укрграфіт». Останній працює — може, й не так, як хотілося, бо з кон’юнктурою ринку існують проблеми, а ось із ЗАлКом, ще важче. Історія його приватизації на початку 2000-х упродовж довгого часу була топ-новиною багатьох видань. Читач зі стажем пам’ятає, що комбінат, який колись був флагманом і первістком кольорової металургії СРСР, перейшов до російського власника. Той же — в умовах відсутності будь-яких законодавчих перепон доведенню приватизованого підприємства до ручки — діяв по накатаній доріжці. Тобто тишком-нишком фактично удавив українського конкурента...
Звідси й основа районної економіки — малий бізнес. Про ситуацію в ньому багато хто знає не тільки з газет, тому питаюся, що робиться в адміністрації, яку очолює Зоя Лимарчук?
— У підприємців сьогодні безліч проблем, тому ми намагаємося їх мінімізувати хоча у питаннях, які залежать від нас, — розповідає Зоя Михайлівна. — Тобто не створюємо людям, котрі наповнюють бюджет, зайвих перепон у їхній діяльності. Постійно збирається координаційна рада з підприємництва, на якій присутніми бувають і депутати міськради-мажоритарники від району. Намагаємося разом у всьому розібратися, аби пролобіювати невідкладні питання вже на рівні міста.
Візитівка міста
Заговорили і про культурне життя Запоріжжя. Воно зазвичай сконцентроване саме в центрі міста (масові заходи) та на острові Хортиця. Однак Зоя Михайлівна не була б патріотом свого району (і міста, зрозуміло, теж), аби не згадала чи не найголовнішу запорізьку візитівку. Їй трохи більше двох десятків років, і задумувався захід у голодні роки, аби хоч трішки допомогти городянам. І ось вже у 2000-ті став Покровський ярмарок справжнім конкурентом ярмарку Сорочинському. У того єдина фора —його свого часу Гоголь оспівав, однак запоріжці тим не дуже переймаються, а із року в рік своїм ярмаркуванням поновлюють записи у «Книзі рекордів України».
Тепер Покровський ярмарок, окрім основної, звичайно, функції — це масштабне концертно-театральне дійство, з яким можуть конкурувати небагато масових видовищ по всій Україні. Відбувається все у суботу наприкінці першої декади жовтня, і справді — є де розгулятися на трьох кілометрах Прибережної магістралі! Очепурять, аби зібралося тут щонайменше півміста, та й гостей з усіх сусідніх областей щороку теж більшає. Зоя Михайлівна розповідає вже про майбутній ярмарок (цей грандіозний міський захід, як здогадався читач — теж в Орджонікідзевському районі) з таким завзяттям, що стає зрозумілим: його події особисто нею переживаються навіть у дрібних деталях. 
Хоча тепер є й чим пишатися: оцінку запорізькому Покровському ярмарку давали останніми роками і президенти, і прем’єри, і міністри, та й закордонні гості теж.
Власне, про багато чого ми із Зоєю Михайлівною Лимарчук побалакали. Про те тільки не спромоглися, як їй, мамі і бабусі, ще встигнути і дім тримати, і — звернемося до тих же гумористів — ще й чудово виглядати. Але про те вже іншого разу...
Запоріжжя.
 
Зоя Михайлівна Лимарчук.