Комітет з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до статті 19 Кодексу адміністративного судочинства України (щодо оскарження рішень органів місцевого самоврядування).

На засіданні комітету зазначалося, що законо-проект (реєстр. №4984) спрямований на надання можливості органам державної влади оскаржувати незаконні рішення, дії чи бездіяльність органів місцевого самоврядування до суду за своїм вибором: за місцезнаходженням такого органу державної влади — позивача або за місцезнаходженням відповідача.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 19 Кодексу адміністративного судочинства новою частиною четвертою, в якій встановлюється зазначене вище правило територіальної підсудності адміністративних справ. На думку народних депутатів, надання можливості альтернативного визначення підсудності таких справ також за місцем знаходження органу державної влади, який є, як правило, суб’єктом владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України, сприятиме законному, об’єктивному, неупередженому розгляду справ та не допустить протизаконного тиску на суддів, інших учасників процесу.