Донецький водоканал як ніколи стурбований можливими фактами витоку дорогоцінної води. На своєму сайті компанія просить мешканців оперативно повідомляти диспетчерів підприємства про пориви, використовувати воду дуже ощадливо і тільки в побутових потребах. Пропонується виключити полив присадибних ділянок і прибудинкової території.

«Просимо також мешканців перших поверхів не відмовляти своїм сусідам, які живуть вище, у проханнях набрати води», — йдеться в повідомленні прес-служби підприємства.

Нині фахівці КП «Компанія «Вода Донбасу» роблять усе можливе, щоб запустити зупинений з 5 липня канал «Сіверський Донець-Донбас». На півночі регіону залишаються знеструмленими водозабори каналу, ушкодженою залишається насосна станція.

Жителі мільйонника одержують воду за графіком з 17 до 22 години, щоб максимально продовжити термін використання запасів резервних водосховищ, з яких зараз одержує воду Донецьк.

Міські фонтани комунальні служби вирішили не відключати — вони працюють за замкненим циклом, тому в зупинці їх роботи наразі немає потреби: водопровідну воду вони не споживають. А от численні клумби і квітники Донецька залишилися без поливу. Як тимчасові заходи скорочено постачання водою низки підприємств, від діяльності яких не залежить життєзабезпечення міста.

Запас води розраховується для кожного конкретного населеного пункту окремо, з урахуванням обсягів води в резервному водосховищі. Фільтрувальні станції компанії мають резервні водосховища різних обсягів.

У ЗМІ керівники міст звертаються до жителів із проханнями про дбайливе й раціональне використання питної води.

Ще складнішою через наслідки бойових дій залишається обстановка з водопостачанням в області, повідомляє прес-служба каналу.

За даними КП «Компанія «Вода Донбасу», в Дружківці мешканцям доводиться набирати дощову воду для технічних потреб, а питну — купувати в магазинах. У Костянтинівці вода практично відсутня. В Новогродівці вода подається за графіком, але через низький тиск у мережі не піднімається навіть на другий поверх. У Вугледарі подача води здійснюється через день увечері. Організовано підвезення технічної води. А у Волноваському районі через відсутність резервного водосховища на Великоанадольській фільтрувальній станції вода відсутня повністю.

Звільнення «слов’янських» заручників

У ході визволення півночі Донецької області українська армія взяла під контроль Слов’янськ, Краматорськ, Дружківку, Артемівськ, Костянтинівку.

У Слов’янську під час спецоперації Збройних Сил України були звільнені заручники. На волю вийшло понад півсотні полонених.

За інформацією департаменту з питань внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації, серед них: київський студент Ігор Опря, театральний художник Денис Грищук, режисер столичного театру «Сузір’я» Павло Юров, журналістка Ірма Крат, а також двоє водіїв, які возили в місто гуманітарну допомогу. Колишній слов’янський міський голова Неля Штепа також була названа серед звільнених. У будівлі виконкому міськради Слов’янська силовики виявили великий арсенал зброї та боєприпасів.

Ситуація напружена

Бойовики перемістилися в Донецьк, Горлівку, Луганську область. У Донецьку фіксується велика кількість людей у камуфляжній формі зі зброєю. Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко на прес-конференції закликав містян не вступати в конфлікт з ополченцями і за змогою не наближатися до місць їх масового скупчення. Багато підприємств переходять на віддалений режим роботи.

Градоначальник повідомив, що станом на 8 липня обстановка із продовольчим забезпеченням у Донецьку стабільна. Основні групи товарів є в продажу.

Донецький міський голова зазначив, що як і раніше непростою залишається криміногенна обстановка. Так, з 30 червня по 7 липня в місті було скоєно п’ять розбійних нападів, у тому числі й на відділення «ПриватБанку» у Ленінському районі (де було викрадено 15 млн. грн.), зафіксовано 27 фактів незаконного заволодіння автотранспортом, викрадено 64 автомобілі. Ще 58 авто відкрито відібрано у власників озброєними людьми.

Вранці 8 липня зі своїх робочих місць за завданням військової прокуратури «ДНР» забрали директора і заступника керівника з виробництва шахти ім. Скочинського та директора шахти ім. Калініна.

У місті на вулицях малолюдно, практично не видно приватного автотранспорту на паркуваннях, окремі перехожі повідомляють про черги з озброєних людей до працюючих пунктів обміну валют. За словами продавців, на радіоринку підвищений попит на карти міста.

Донецька область.