У неділю голова Донецької ОДА Сергій Тарута перебував у робочій поїздці на півночі регіону. Відвідав гарячі точки сусідньої області також голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута.

Напередодні, 5 липня, Кабмін України дав доручення щодо відновлення систем життєзабезпечення населених пунктів, постраждалих у ході антитерористичної операції. Робочу нараду щодо ходу виконання доручення Сергій Тарута провів у Святогірську.

«Уже вирішено проблему вивезення сміття зі Слов’янська та Краматорська, організовано доставку продуктів харчування. У цілому нормальне життя тут буде відновлено найближчим часом», — повідомив глава Донецької області.

З 5 липня в Слов’янськ доставляється необхідна кількість продуктів (хліб, питна вода, цукор, м’ясні консерви). Вже розпочалися роботи з відновлення енерго- та водопостачання. Забезпеченням перевезення гуманітарних вантажів у визволені населені пункти та в прикордонні райони займаються також підрозділи, задіяні в АТО.

Вирішується питання доставки людям пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Сергій Тарута запевнив, що найближчого тижня в цих містах буде відновлено роботу органів Держказначейства. Крім того, протягом тижня, упевнений голова ОДА, там вдасться повністю відновити електропостачання і зв’язок, повідомляє прес-служба ОДА у Донецькій області.

6 липня у Слов’янську місцеві мешканці провели мітинг на підтримку українських військових, які визволили їхнє місто від бойовиків.

Зафіксовано масове здавання зброї, яку місцеве населення знаходить на території, де дислокувалися бойовики та проходили бої. Командування сил АТО наразі приділяє особливу увагу «роззброєнню міста»: здачі стрілецької зброї, боєприпасів, вибухових пристроїв, які можуть зашкодити здоров’ю та життю наших громадян. Про це заявив на брифінгу в Києві речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Президент України Петро Порошенко також відзначив у дорученні, що особливу увагу буде зосереджено на відновленні інфраструктури, житла населення Донбасу, зруйнованого терористами, та шкіл.