Щороку в країні реєструють 160 тисяч нових випадків захворювань на рак

Адже, чим раніше виявити онкозахворювання, тим скоріше можна подолати недугу. Рак — не вирок, стверджують лікарі. І нагадують: обізнаність і своєчасна діагностика — головні знаряддя боротьби з недугою. Проте це не лише медична проблема.

На нещодавньому з’їзді онкологів у Черкасах розробили й підписали національний план наступу на хворобу — «50 кроків боротьби з раком в Україні». Його мета — зменшити рівень смертності серед онкохворих. Аби документ «запрацював», не вистачає підпису Президента.

— За даними медиків, 80 відсотків усіх онкозахворювань зумовлені зовнішніми чинниками, отже, можуть бути попереджені. У національному плані головне місце приділяється профілактиці й ранньому розпізнаванню раку, — пояснює суть цього документа головний онколог України, директор Національного інституту раку, член президії Українського медичного союзу Ігор Щепотін.

Каже, для боротьби з недугою два роки тому в країні вже було впроваджено загальнодержавну програму. Але зараз Мінфін стверджує — вона може бути профінансована лише наполовину. Отже, забезпечення онкодопомогою у нас проходитиме на рівні 50 відсотків, інші 50% мають покривати пацієнти з власної кишені, стверджує співрозмовник.

Національний план «50 кроків» об’єднає зусилля органів місцевого самоврядування, суміжних міністерств, неурядових та громадських організацій. Крім того, кожний регіон розробить паспорт онкозакладів, в якому зафіксує наявність або відсутність необхідного обладнання. Такого документа із правовим статусом давно очікували на місцях.

— У наших лікарнях немає арсеналу засобів, аби у повному обсязі надавати безплатну допомогу. На лікування хворого на день виділяється вісім гривень, на харчування — сім, — розповідає «Голосу України» член-кореспондент Академії медичних наук України, професор Юрій Думанський. — За нашими підрахунками, на хворого після операції необхідно мінімум 500—600 гривень на день! Ми можемо надавати кваліфіковану допомогу, але не вистачає фінансування.

— Що дасть Національний план дій «50 кроків»?

Насамперед він поліпшить поінформованість серед людей про рак. І до нас почнуть звертатися пацієнти на ранніх стадіях раку, отже, лікування буде ефективним, не таким дорогим, як на пізніх стадіях, і хворий зможе скоріше повернутися до нормального життя, — пояснює Ігор Щепотін. — Якщо план почне працювати вже найближчим часом, через три-чотири роки ми зможемо констатувати істотне зменшення смертності від онкологічних хвороб, — підсумував Ігор Щепотін.