В очах пісок, ніс не дихає, тіло ниє, в голові шумить... Ці симптоми застуди знайомі кожному. Питання: як швидко нейтралізувати хворобу, щоб вона не заважала жити та працювати. Якщо вірити рекламі, треба негайно прийняти розчинне зілля на кшталт «Колдрексу» або «Терафлю». Варто це випити, і життя починає налагоджуватися. Але до певного часу: поки протягом дня не відчуєте себе «вимкненим», як лампочка.

Коли вірус проникає в організм, імунітет починає воювати з ним. Під час битви у нас підвищується температура, у кров потрапляють токсини, і для поправки самопочуття ми починаємо приймати ліки.

Для перемоги над вірусом потрібно приймати препарати інтерферонового ряду, що допомагають імунітету. Але треба ще зняти інтоксикацію, щоб голова не боліла, ніс дихав і ноги ходили. Для цього і призначена основна більшість тих самих шипучих порошків-пігулок, що є комплексними препаратами парацетамолу. Якщо уважно подивитися на упаковку, там можна виявити таке: «для зняття/полегшення основних симптомів застуди і грипу» із «широким діапазоном дії» — жарознижуюче, болезаспокійливе, протинабрякове.

Зважаючи на склад, комплексні протизастудні препарати непогано заряджають, що дає змогу протриматися на плаву під час застуди. Проте користуватися цією «батареєю» треба обережно.

По-перше, уважно прочитайте інструкцію і з’ясуйте, яке саме добове дозування. Інакше, випиваючи по 10 «коктейлів» упродовж дня, протягом тижня, можна здорово «підсадити» організм (наприклад, як в разі вживання енергетичних напоїв). Якщо після закінчення дії препарату вам стає набагато гірше, значить, час викликати лікаря і починати лікуватися серйозно.

По-друге, якщо ви перемогли всі симптоми застуди — температуру, закладеність носа, — це не означає, що ви вже здорові. Більше того, збивати температуру не завжди правильно: температура показує, що ваш імунітет активно чинить опір вірусу, не потрібно зайвий раз його пригнічувати.

Вам потрібно бути у формі? До ваших послуг величезний арсенал засобів, відомих із дитинства: від лимона з імбиром і медом до морсу з журавлини. Організм буде вдячний.