Міністр охорони здоров’я України Василь КнЯзевиЧ так прокоментував УНІАН випадки загибелі учнів на уроках фізкультури.

— Статистика надто трагічна... Батьки вважали дітей здоровими, відправили до школи, а вони звідти не повернулись. Є речі, які й медицина не спроможна виправити.

Сьогодні проблема зі здоров’ям дітей лише поглиблюється. Найбільше занепокоєння викликає поширення серед дітей тяжких захворювань, які мають хронічний перебіг і призводять до інвалідності та смертності. Минулого тижня ми розглядали проблему зору. 70 відсотків дітей закінчують школу з порушеннями зору. Є групи, які взагалі підходять до сліпоти.

Аналіз, проведений ВООЗ і нашим інститутом з поведінкової орієнтації учнівської молоді, свідчить: серед опитаних учнів віком 15—16 років 25 відсотків вживали алкоголь раніше 13 років, 40 відсотків дітей 11—12 років пробували алкоголь, принаймні раз у житті вже були п’яні 20 відсотків шестикласників. 20—25 відсотків юнаків різного віку вперше закурили в 11 років або раніше. Серед дівчат 25—40 відсотків уперше закурили в 14—15 років. Наркотики вживали 8—26 відсотків молоді 13—16 років. Більша частина опитаних практикують фізичну активність менш як півгодини чи годину на тиждень. 75 відсотків на перегляд телепередач витрачають від однієї до чотирьох годин; 65—90 — проводять за комп’ютером від півгодини до трьох годин щоденно. Близько 60 відсотків батьків і 40 — матерів знають мало або зовсім не знають, як проводять вільний час їхні діти.

Розробка нормативів фізичного навантаження на уроках фізкультури має ґрунтуватися насамперед на показниках здоров’я дітей та можливостях дитячого організму їх виконати. За даними досліджень, лише 30 відсотків дітей можуть виконати нормативи без ризику для здоров’я; тільки у 18—24 — процеси відновлення функціонального стану організму після виконання нормативів проходять сприятливо. Це дані стосовно дітей, які визнано здоровими і не мають жодних діагнозів.

В 11 тисячах міських і сільських шкіл 14 областей бракує необхідних медичних приміщень. Чотири мільйони дітей не мають належної медичної допомоги.