Віра в «порожню» таблетку

Половина американських медиків регулярно використовують стосовно своїх пацієнтів ефект плацебо — прописують фармакологічно нейтральну речовину, лікувальний ефект якої є наслідком віри пацієнта в її цілющі властивості, показали результати опитування.

Плацебо є психологічним феноменом. Чимало ескулапів вважають, що видужання пацієнта можна досягти, навіть якщо давати йому таблетку-«пустушку», переконуючи, що це новітній безвідмовний медпрепарат. Віра пацієнта в успіх лікування в цьому разі важливіша за самі ліки. Вважається, що ступінь прояву плацебо-ефекту залежить від сугестивності людини і зовнішніх обставин лікування, наприклад, від розміру і яскравого кольору таблетки, ступеня довіри лікарю, авторитету клініки.

Опитування американських лікарів показало, що більшість із них використовують як плацебо справжні фармакологічні препарати: 41 відсоток прописують болезаспокійливі, 38 —вітаміни, 13 — антибіотики, 13 — седативні препарати, три відсотки призначають ін’єкції фізрозчину, а два — таблетки лактози.

«Отримані результати нас дуже тривожать. Вони свідчать про певний елемент обману, що суперечить принципу інформованості пацієнта», — кажуть автори дослідження з Національного інституту охорони здоров’я США.

А самі пацієнти стверджують, що воліли б знати всю правду про те, який препарат і для чого призначає їм лікар. І зізнаються, що навряд чи зможуть зберегти довіру до лікаря, якщо довідаються, що замість справжніх ліків він прописував їм «пустушку».

Аналогічні дослідження в країнах Європи продемонстрували подібні результати.

У Сумах стартувала акція «Серце — дитині»

У громадських місцях обласного центру та вузах будуть встановлені спеціальні опломбовані скриньки для збирання благодійних внесків. Кожен бажаючий зможе вкласти туди «частинку власного серця» —певну суму, яка піде на придбання медичного обладнання для дошкільного відділення Сумської загальноосвітньої школи-інтернату. Минулого року волонтери зібрали близько шести тисяч гривень, на які було закуплено медобладнання для Сумської міської клінічної лікарні.

На жаль, у приміщеннях облдержадміністрації та Будинку рад, в якому досить часто відбуваються засідання сесій та інші заходи за участі місцевих депутатів і чиновників, минулого року було зібрано лише 132 гривні. Тому і покладають великі сподівання на громадськість. Підсумок акції волонтери підіб’ють 19 грудня, на день Святого Миколая. Тоді ж закуплене на зібрані кошти медобладнання буде передано вихованцям закладу.