З підпілля вийде в середині січня

Треба готуватись до епідемії грипу, кажуть фахівці. Таке випробування циклічне і випадає нам кожні два роки. Якщо минулої зими грип не накрив Україну, то цієї має взяти реванш. Проте прогнозований раніше штурм грипу на кінець листопада-грудень через потепління переноситься на січень. Так вважає директор Центру грипу Міністерства охорони здоров’я України Аркадій Фролов.

За його словами, захворювання на грип буде викликане цього року трьома вірусами: двома штамами вірусу Брісбен H1N1 і H1N2, а також вірусом Флорида. До них у нас ще нема імунітету. Перші два штами прийдуть до України з Австралії. Але вже у вересні люди почали хворіти на ГРВІ, аденовіруси та парагрип. Вони ослаблюють імунну систему та готують плацдарм для наступу справжнього грипу.

Хвороба ускладнень і летальних випадків

Медики стверджують: грип — це хвороба ускладнень. За даними американських експертів, під час його епідемії в США додатково фіксується від 20 до 40 тисяч смертей. В Україні за останні роки офіційно не зареєстровано жодної, причина якої — грип. Бо в нас інший підхід до такої статистики. Проте медики не заперечують, що на тлі грипу загострюються хронічні недуги, і саме така провокація може призвести до летального кінця.

Зокрема, «грипові» ускладнення виражаються захворюваннями серцево-судинної та центральної нервової систем: головний біль, мігрень, енцефаліт, загострення гіпертонічної хвороби, ураження нирок, болі в попереку.

До епідемії ще є час. Отже варто проводити різну профілактику захворювання — від народних методів (цибуля, часник, мед) до традиційних (вітамінні пігулки та вакцинація). Так, пан Фролов наполягає на щепленні. Мовляв, воно забезпечує захист у 90—95%. А от із кількості не вакцинованих, але хворих пацієнтів у 20—27% виникають різного роду ускладнення. Вакцинація уразливих верств населення (вихованців дитячих будинків, інтернатів тощо) здійснюватиметься безкоштовно, принаймні у столиці.

Сьогодні в Україні зареєстровані і використовуються чотири вакцини проти грипу і п’ята зараз проходить перереєстрацію. У центрі грипу стверджують: усі вони містять три віруси, які очікуються цього року як збудники чергової епідемії грипу.

Отже, час оборонятися від застуд та епідемій, бо не складено іспит грипом. Проте серед нас є щасливчики. Це ті, хто має третю й четверту групи крові. Лікарі кажуть: такі люди рідко хворіють на грип, а якщо й нездужають, то легко. Але самі носії вказаних з груп крові переносять віруси і можуть заразити ними оточуючих. До речі, один хворий на відстані трьох-п’яти метрів здатний «поділитися» своїм вірусом із 10—20 людьми, що знаходяться поблизу.

Миття рук із милом знижує ризик зараження

Захисні маски і ретельне миття рук з милом — найкращі превентивні заходи від розповсюдження грипу, вони на 50 відсотків знижують можливість захворювання. Епідеміологи ознайомилися із станом здоров’я тисячі студентів протягом двох років під час сезону грипу і дійшли висновку, що носіння спеціальних масок і дезінфекція рук допомагають скоротити ризик захворювання від 10 до 50 відсотків. Медики вважають, що такі прості заходи можуть бути ефективні проти цілого ряду респіраторних хвороб.

Запобігання потраплянню віруса в дихальні шляхи і мікробів в організм вивченими способами перешкоджало розвитку кашлю, ознобу, підвищенню температури і болям у м’язах у період настання холодів. Оскільки вакцинація і використання противірусних препаратів не завжди доступні для широких верств населення, звичайне дотримання правил особистої гігієни є досить ефективним засобом боротьби з пандемією й спалахами грипу, переконані терапевти Мічиганського університету (США). Також лікарі радять проводити домашній карантин: якщо хтось із членів сім’ї захворів на грип, обмежити спілкування з хворим.

До таких заходів у масштабах цілого міста чи країни вдаються останнім часом і у нас — під час грипозного сезону закривають школи. Кажуть, це допомагає зупинити тріумфальну ходу хвороби. Вочевидь, якщо вірити прогнозам епідеміологів, «грипозні канікули» очікують дітлахів наступного року, відразу після офіційних зимових.

Якщо застуду вже не обминути...

Навіть якщо мити руки вже запізно, існують перевірені засоби активної боротьби з першими ознаками застуди. Оскільки вона атакує насамперед носоглотку, то лікувальні полоскання горла — перший крок на шляху до одужання. Для цього використовуйте настій шавлії, розчин морської солі.

Допоможуть також інгаляції з ефірними маслами шавлії, евкаліпту, розмарину, м’яти, лимона, майорану, ромашки. Як ефективна антизастудна процедура рекомендується «душ від нежиті». Щоб очистити гайморові пазухи, треба спрямувати потужний струмінь води то на одну пазуху носа, то на другу. При цьому то наближайте, то віддаляйте душ. Так ви масажуєте й прогріваєте гайморові пазухи, що очистить їх і допоможе перемогти застуду. Ще один доступний рецепт який позбавляє від нежитю: протягом дня через кожні 2—3 години капайте в ніс сік алое.

Навіть звичайна застуда — сигнал про негаразди в організмі, про ослаблення імунітету. А це набагато серйозніше, ніж ми звикли думати.