З діагнозом «дитячий церебральний параліч» сьогодні живуть більш як 20 тисяч українців.

Багатьом із них не вдається повноцінно увійти в звичне для інших життя. І все-таки надія є, стверджує головний дитячий невролог Головного управління охорони здоров’я і медичного забезпечення столиці Оксана Майструк. І закликає батьків хворих дітей не опускати руки.

— В якому віці малюку можуть поставити діагноз ДЦП?

— Цей діагноз звичайно встановлюють наприкінці першого або на другому році життя дитини за умови формування в неї стійких рухових порушень (парезів, паралічів). У важких випадках захворювання спастика очевидна вже через 4—6 місяців після народження дитини.

— Від чого залежить ефективність лікування?

— Багато в чому — від ранньої постановки діагнозу. Але в даному випадку важливе не тільки лікування, а й реабілітація. Вона передбачає різні фізіотерапевтичні процедури, масажі, спеціальні вправи, особливі види фізичної активності, що допомагають дитині розвиватися фізично і розумово. Вилікувати ДЦП, на жаль, неможливо, але існує чимало випадків, коли любов і турбота батьків творили буквально чудо — дитина виростала практично здоровою.

— Які методи лікування застосовують у такому разі?

— Різні медикаментозні засоби, які знижують спастичність, так звані периферичні міорелаксанти. Але такі препарати дають короткочасне і часткове поліпшення стану хворих. Крім того, для них характерний досить виразний седативний ефект (сонливість, загальмованість реакцій), що порушує пізнавальні функції дитини.

Нині для корекції м’язової спастичності використовують введення сучасного міорелаксанта спрямованої дії — ботулінічного токсину типу А. Він діє локально на рівні ін’єктованого м’яза, не справляючи системного ефекту. Прицільне розслаблення м’язів дає змогу за коротший період і ефективніше провести комплекс реабілітаційних заходів. Застосування препарату дає можливість досягти високого і стійкого рухового ефекту.

— Де діти, хворі на ДЦП, можуть одержати таку допомогу?

— На жаль, у багатьох випадках батьки змушені купувати цей препарат для своєї дитини. Він досить дорогий. Але київських малюків ми зможемо лікувати безкоштовно. У рамках «Програми застосування препарату диспорт у комплексній медико-соціальній реабілітації дітей зі спастичними формами церебрального паралічу», яку проводить у життя Київська міськадміністрація на базі дитячої клінічної лікарні № 1 за адресою вул. Богатирська, 30, діти з ДЦП можуть одержати таке лікування безкоштовно.

— А що для цього потрібно?

— Необхідно звернутися до районного дитячого невролога, щоб одержати направлення на консультацію до головного позаштатного міського дитячого невролога і прийти до мене на прийом. Після підтвердження необхідності терапії ботулінічним токсином дитина безкоштовно отримуватиме лікування препаратом диспорт у дитячій клінічній лікарні № 1.

Хочу звернутися до тих, у кого в родині є дитина з цим захворюванням: не опускайте рук! Ви і ваша дитина маєте шанс на повноцінне життя!

Фото Олександра КЛИМЕНКА (з архіву «Голосу України»)