Американські психологи з Йєльського університету дійшли висновку, що гарячий чай або кава здатні стимулювати людину на прояв позитивних емоцій. Фахівці вважають, що інформація про фізичне тепло й емоційну теплоту обробляється в тій самій ділянці головного мозку. Тому, щоб стати добрішою, людині буде достатньо прийняти гарячу ванну або випити чашку гарячого чаю.

Варто зазначити, що таким явищем пояснюють і давні традиції різних народів знайомитися і продовжувати знайомство за чашкою чаю, кави чи іншого гарячого напою. Раніше вчені з Південної Кореї, Німеччини та Японії довели, що кава здатна боротися зі стресом, спричиненим недосипанням.

Для правильної лабораторної діагностики потрібні додаткові знання

Правильна інтерпретація результатів лабораторних аналізів необхідний елемент якісного встановлення діагнозу пацієнту. На жаль, не всі люди у білих халатах вміють фахово читати результати аналізів пацієнта. У 70% випадків для правильної лабораторної діагностики лікарям потрібні додаткові професійні знання. Cьогодні в Україні кількість аналізів на душу населення становить 1,9 (для порівняння: у Східній та Західній Європі — 5—20). При цьому в умовах недостатньої кількості аналізів загалом існує розрив між лабораторними дослідженнями та практичною медициною, що може призводити до встановлення неправильного діагнозу і призначення неефективного лікування пацієнтові. Згідно зі світовими показниками збільшення витрат на лабораторну діагностику на 1% — зменшує витрати на лікування на 5%. Про це йшлося на першому міжнародному симпозіумі «Клініка і лабораторний аналіз», який днями відбувся в Києві.