Основними причинами ожиріння вважають неправильне харчування та малорухливий спосіб життя. Однак американські вчені з університету Алабами переконані, що є багато чинників, які впливають на відкладення зайвої ваги. Серед них — занадто швидкий прийом їжі.

Фахівці вважають, що люди, котрі їдять занадто швидко, з’їдають більшу кількість їжі, ніж «належить», бо сигнал про насичення надходить у мозок не відразу, а лише через якийсь час після того, як їжа оприниться в шлунку. На другому місці переїдання — гормональний чинник. Як показали дослідження, у повних людей під час вживання їжі мозок недостатньо активно реагує на вироблення дофаміну — гормону, що «відповідає» за почуття задоволення. Люди, які страждають на безсоння, часто мають безконтрольний апетит, що змушує їх їсти частіше, ніж це необхідно. Крім того, деякі снотворні препарати мають побічний ефект, а через це пацієнти почуваються голодними не тільки вдень, а й уночі. Багато хто «заїдає» стреси на роботі. Недарма багато чоловіків у вихідні схильні «відриватися» після важкого робочого тижня, дозволяючи собі надмірності в харчуванні та зловживаючи алкогольними напоями.

Серед інших чинників, що є причиною зайвої ваги, вчені називають і скорочення кількості курців (куріння пригнічує апетит), і збільшення тривалості життя людей (з віком погіршується обмін речовин), і збільшення дітородного віку (діти, народжені літніми жінками, зазвичай мають у середньому більшу вагу). Крім того, згідно з дослідженнями гладкі люди нерідко створюють родини із собі подібними, а їхні діти генетично схильні до ожиріння.