Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 328 Кримінального кодексу України. Про це «Голосу України» повідомили в прес-центрі СБУ.

Приводом для порушення кримінальної справи стало розміщення першого жовтня поточного року в мережі Інтернет копії листа ДК «Укрспецекспорт» з грифом обмеження доступу, а також текст інтерв’ю народного депутата України Валерія Коновалюка з коментарем стосовно цього документа.

Відомості, що містяться у цих текстах, за висновком Державного експерта з питань таємниць, становлять державну таємницю і мають ступінь секретності «Таємно». Розголошення цих відомостей, як засвідчила дослідча перевірка, завдало шкоди національній безпеці країни у зовнішньо-економічній та зовнішньополітичній сферах.

Наразі передбаченою законодавством перевіркою було доведено: поставки озброєння до Грузії здійснювалися в законний спосіб, що підтверджено, в тому числі, засіданням міжнародних експертів робочої групи країн Вассенаарської домовленості (за участі у т. ч. Росії) 15 жовтня цього року в місті Відень.

Народний депутат Валерій Коновалюк так прокоментував це повідомлення:

— СБУ порушило справу не проти мене особисто, а за фактом, що ця інформація з’явилася в Інтернеті. Адже парламентська тимчасова слідча комісія отримала документи офіційно лише 6 жовтня. Тоді як у світовій павутині їх можна було знайти ще майже два тижні тому. Я вперше, відповідаючи на запитання журналістів, продемонстрував копії з Інтернету ще 30 вересня, під час «Шустер-лайф» на каналі «Україна». Для порушення справи проти мене просто немає підстав.

Водночас існують подібні документи, датовані ще 2006 роком. ЗМІ вже тоді порушували питання постачання зброї до Грузії. Задовго до створення комісії. Тобто ця інформація вже не є державною таємницею, адже про ці поставки озброєння в Грузію знала вся країна.

Кошти використовувалися не за цільовим призначенням

Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом використання бюджетних коштів в особливо великих розмірах усупереч їх цільовому призначенню окремими посадовими особами Центральної виборчої комісії. Про це «Голосу України» повідомили в прес-центрі СБУ.

Відповідно до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» на проведення позачергових виборів народних депутатів було виділено 365 мільйонів гривень, з яких 750 тисяч передбачалося на закупівлю ЦВК послуг з підтримки, обслуговування та часткової модифікації єдиної інформаційної системи «Вибори».

Одначе ЦВК уклала угоду з комерційним підприємством про надання послуг з підтримки, обслуговування та часткової модифікації програмного забезпечення ЄІАС «Вибори» загальною вартістю робіт 2 млн. 990 тис. грн. Незважаючи на відсутність дозволу Міністерства фінансів стосовно проведення перерозподілу бюджетних призначень за бюджетними програмами, ЦВК сплатила зазначеному підприємству вартість послуг, у такий спосіб незаконно використавши кошти, передбачені іншими статтями бюджету ЦВК.

* * *

Як повідомила «Голосу України» прес-служба Центральної виборчої комісії, офіційних документів про порушення кримінальної справи до ЦВК не надходило. Отже, предмета для коментування немає.