Мешканці Слов’янська залишають небезпечний регіон без речей і документів 
На півночі Донеччини тривають бойові дії у рамках антитерористичної операції. Мирне населення залишає район Слов’янська. Виїхати звідти стає дедалі складніше, розповідають мешканці. Мати-вихователь дитячого будинку сімейного типу Ксенія Корчма ніч на п’ятницю провела в підвалі будинку, ховаючись від обстрілу.
— Ми сиділи в підвалі, а по будинку кілька разів влучили снаряди. Обстріл не припинявся. Будинок почав горіти, ми дивом вибралися з-під завалів. Кинулися до сусідів. Я вискочила, в чому була, навіть боса. Сусіди дали тапочки, підвезли до найближчого блокпоста українських військових. Ми кричали: «Не стріляйте, нам потрібно пройти!». Підняли руки вгору. Хлопці поставилися нормально, води навіть на дорогу нам дали. І потім ми пішки йшли десять кілометрів, — розповіла про події у ніч на четвер Ксенія.
Із двох автомобілів, що були в розпорядженні родини, уцілів один мікроавтобус — тільки тому, що батьки залишили транспорт у Святогірську, разом із документами на дитбудинок. А от документи на мікроавтобус та водійське посвідчення Олександра згоріли.
За кілька годин стало відомо, що документи на авто ДАІ в Ізюмі відновити не може. Та родина вирішила діставатися Києва без документів. «Сподіваюся, коли побачать нашу машину, повну дітей, поставляться з розумінням», — каже мати-вихователька.
Соціальні виплати у Слов’янську і Краматорську заблоковані вже другий місяць. У людей немає грошей, аби заплатити за транспорт чи придбати продукти. А на новому місці потрібен час, щоб виплати поновилися.
Тетяна Яшевська із Миколаївки під Слов’янськом, мати двох дітей-інвалідів, виїхала з селища до Новоазовського району минулого тижня.
— За мною «коридор» закрився, тепер не випускають нікого. «Козячими стежками» дехто вибирається, та за це просять гроші, по три тисячі «з носа». Селище повне, лікарню не евакуювали. Аптека вже не працює, один магазин залишався, але туди привозили востаннє лише овочі. М’ясні продукти давно не возять. А зранку, розповідають, у сусідній з нашим будинок улучив снаряд: ріг вивалило. І триповерховий побутовий комбінат поруч згорів. Пожежні не їдуть, бо стріляють. Світла немає, вода є в половині селища. Не знаю, що трапилося б, якби ми залишилися вдома, — каже співрозмовниця.
На новому місці, в Сєдовому Новоазовського району, родину поселили у літньому будиночку та забезпечили триразовим харчуванням. Допомагає багато небайдужих людей. Зараз Тетяна намагається відновити соціальні виплати на дітей.
— Одразу після приїзду взяла довідку про склад сім’ї за місцем фактичного проживання і написала заяву на матеріальну допомогу на ім’я депутата. Потім звернулася до управління праці й соціального захисту. Замовили всі довідки: із податкової, з центру зайнятості... Найскладніше — отримати довідку про те, що я не одержую аліментів на дітей. Потрібно звернутися до місця фактичного проживання біологічного батька. Документи треба зібрати протягом місяця, хвилююся, чи встигну.
Довідково
Волонтери збирають гуманітарний вантаж у містах, де розташувалася значна кількість біженців: у Донецьку, Макіївці, Дніпропетровську та Києві. Як передати допомогу мешканцям району бойових дій, розкажуть за телефоном 095 311 9691.
Потрібні: матраци будь-які (надувні, поролонові, ватні тощо), подушки, ковдри, постільна білизна, електроплитки, електрочайники, мийні засоби (мило, пральний порошок), зубна паста, засоби гігієни (туалетний папір, жіночі прокладки, памперси), продукти (крупи, консерви, цукор, чай, спеції, масло в герметичній упаковці).
У Донецьку смертельно поранили трьох міліціонерів
Стрілянина пролунала у четвер уранці в районі залізничного вокзалу в Донецьку. Невідомі зловмисники обстріляли патрульний автомобіль ДАІ. Внаслідок нападу троє правоохоронців отримали смертельні поранення, один у тяжкому стані доставлений до лікарні. За фактом події розпочате розслідування, хід якого перебуває на особистому контролі прокурора області.
Донецька область.