Три роки позбавлення волі отримав колишній послушник одного з монастирів Тернопільщини за крадіжку. На суді хлопець казав, що два роки тому приїхав із сусідньої Львівщини зі щирими намірами присвятити своє життя служінню Господу, але морально-психологічний клімат, що панував в обителі, похитнув його. Стосунки з іншими мешканцями монастиря були напруженими, тому він, мовляв, і вирішив помститися.

Зовсім іншої думки священик-монах обителі. За його словами, послушником хлопець був таким собі: міг розмовляти по мобільному телефону, коли інші молилися, покладені на нього повинності не виконував, тобто був випадковою людиною в монастирських стінах. Коли в монастирі розпочалися ремонтні роботи, він зробив дублікат ключа від келії, де зберігалися гроші. А коли всі були на службі, відімкнув двері і проник до приміщення. У шухляді знайшов конверти з грошима і документами. Прихопив їх і втік. На таксі подався в одне з містечок Львівщини. Документи по дорозі викинув, а гроші програв у казино. Сума була немалою: 17 тисяч євро, 2 тисячі гривень, 60 доларів, 350 польських злотих.

Оперативники швидко вирахували місцезнаходження злодія і затримали його. Тепер у нього буде час покаятися. Але не в монастирській келії, а в тюремній камері.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

Конвертували через підставних осіб

Дев’ять обшуків, у тому числі в державних установах та комерційних банках, провели за постановами суду працівники управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Житомирській області. Вилучено комп’ютери, бухгалтерські і банківські документи, печатки різних комерційних структур, які підтверджують, що здійснювалася конвертація коштів у особливо великих розмірах.

До операції правоохоронці готувалися кілька місяців. Як зазначив начальник обласного УБОЗу Едуард Федосов, учасники групи в Житомирі зареєстрували на підставних осіб шість підприємств, через рахунки яких проведено фінансових операцій на загальну суму понад 150 мільйонів гривень. За попередніми розрахунками, тільки по одному з цих підприємств сума недонарахованих та несплачених податків становить 3,9 мільйона гривень.

Олексій КАВУН.

За кермом таксі сидів наркоман

Водій однієї з івано-франківських служб таксі пропонував своїм пасажирам наркотики безпосередньо на робочому місці. За цим заняттям його затримали співробітники підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в області. В салоні авто правоохоронці виявили кілька згортків марихуани, а у помешканні —предмети для виготовлення наркотику. Однак таксист не лише промишляв зіллям, а й сам його вживав. Огляд в наркологічному диспансері показав, що він перебував за кермом у стані наркотичного сп’яніння.

Вл. інф.