Онкохворі діти можуть і мають одужати, впевнені організатори виставки «... а ЗАВТРА буде?», що відкрилася у Миколаєві.

У галереї «На Спаській, 45» — фотографії, сповнені суму та жалю. З них на глядачів дивляться дорослі очі маленьких дітей. Хворих дітей, чиї батьки мають більше надії, ніж впевненості в їх одужанні. Виставка, організована благодійним фондом, покликана привернути увагу співгромадян до проблеми дитячої онкології, є й більш конкретна мета — зібрати кошти на спеціальне обладнання.

Миколаївський обласний благодійний фонд «Сприяння дітям» впродовж двох років допомагає відділенню онкогематології Миколаївської обласної дитячої лікарні. За словами президента фонду Іллі Шполянського, діяльність фонду полягає в підтримці як відділення в цілому, так і конкретних пацієнтів, наприклад, дітей-сиріт, яких треба не тільки лікувати, а інколи й просто нагодувати.

— Фонд придбав для онкогематології спеціальні функціональні ліжка (є вже приблизно половина від того, що потрібно), меблі, обладнання та медикаменти, — сказав «Голосу України» І. Шполянський. — А цю фотовиставку ми проводимо, щоб зібрати кошти на стерилізаційний шкаф, який коштує 4 тисячі гривень.

Вважають, що діти з діагнозом «рак» мають дуже низькі шанси на одужання. За даними медиків, 70 відсотків випадків захворювань на рак виліковні. Але в Україні залишаються жити лише 45 відсотків онкохворих дітей. Причина — низьке забезпечення вітчизняних лікарень сучасним медичним обладнанням і медикаментами, що не дає змоги здійснювати ефективне лікування.

На знімку: у нього має бути «завтра».

Фото автора.