Інститут гігієни й медичної екології імені О. Марзєєва Академії медичних наук України заявив про те, що 2009 року всі шкільні підручники, які були у використанні, перевірять на наявність хвороботворних мікроорганізмів.

Останнім часом почали поширюватися чутки про те, що через б/в шкільні підручники діти можуть заразитися інфекційними хворобами.

«Ми знаємо, що люди хвилюються через заразні підручники. Тому в наступному році проведемо наукові дослідження й візьмемо проби й посіви зі сторінок уже старих підручників на виявлення збудників інфекційних захворювань», — повідомив провідний науковий співробітник Інституту гігієни й медичної екології, кандидат медичних наук Аліна Платонова.

За її словами, відомі випадки, коли мікобактерія туберкульозу зберігала свої патогенні властивості до п’яти місяців на рихлому папері.

Однак фахівці стверджують, що використовувати такий папір для підручників і просто дитячих книжок заборонено. За їхніми словами, паличка Коха виділяється тільки у людей, хворих на відкриту форму туберкульозу. Діти з таким захворюванням не відвідують загальноосвітні школи, їх навчають у закладах санаторного типу.