Ранкове засідання 2 липня
На початку засідання Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що Збройні Сили та Національна гвардія продовжують активний наступ на злочинців та терористів. «Дії наших військових достатньо ефективні та результативні. Я маю переконання, що саме завдяки активним діям наших Збройних Сил та Нацгвардії ми повністю розчистимо від терористів і звільнимо від загарбників схід нашої країни. Донецька та Луганська області знову будуть жити в мирі і працювати на могутню та сильну Україну», — наголосив глава парламенту.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада у першому читанні ухвалила проект закону про внесення змін до статті 1058 Цивільного кодексу України (щодо відповідальності банку за порушення умов договору банківського вкладу (депозиту). Відповідно до нього, в разі порушення умов договору банківського вкладу (депозиту) щодо своєчасного повернення вкладів, банк сплачуватиме вкладнику пеню у розмірі одного відсотка від суми вкладу (депозиту) за кожен день прострочення виконання зобов’язання.
У першому читанні також ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Документ передбачає, що під час вчинення нотаріальних дій щодо земельної ділянки нотаріус матиме доступ до Державного земельного кадастру (нині такого доступу немає) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів з метою пошуку відомостей про зареєстровану земельну ділянку та формування витягу з кадастру про земельну ділянку.
Законопроект передбачає, що реєстрація похідного речового права на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, право власності на яку виникло та було оформлено до 1 січня 2013 року, здійснюється одночасно з державною реєстрацією права власності на цю земельну ділянку. При цьому на період до 1 січня 2018 року передбачена можливість державної реєстрації права оренди земельної ділянки на підставі заяви, поданої власником або набувачем похідних прав на таку ділянку, або уповноваженою ними особою, в електронній формі. Також запроваджується адміністративна відповідальність за порушення законодавства про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
А от після перерви народні депутати так і не змогли ухвалити жодного результативного рішення — бракувало голосів. Зокрема, проект постанови про відзначення 150-річчя з дня народження отця-митрополита УАПЦ Василя Липківського під час сигнального голосування підтримали лише 185 депутатів. Тож остаточне голосування перенесли на наступне пленарне засідання. Це було останнє перенесення голосування, зауважив головуючий на засіданні заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський. Тож наступні проекти, зокрема, про внесення змін до закону «Про громадські об’єднання» (щодо забезпечення діяльності всеукраїнських громадських об’єднань) та про внесення змін до Закону «Про мисливське господарство та полювання» (щодо виконання міжнародної Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів) депутати відхилили.
У своїй заяві народний депутат Григорій Немиря повідомив, що фракція «Батьківщина» вимагає негайного внесення до парламенту та ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС. «Сьогодні парламент Молдови збирається на спеціальну сесію для того, щоб ратифікувати Угоду про асоціацію Республіки Молдова з ЄС. Наступного тижня це зробить парламент Грузії. Хочу нагадати, що коли Україна завершила переговори щодо Угоди про асоціацію, ні Молдова, ні Грузія ще не пройшли цей етап. Ми вважаємо, що це питання політичної відповідальності. Ратифікація угоди є найкраща антитерористична операція, яку може проводити незалежна суверенна, європейська держава Україна», — наголосив народний депутат. Він закликав Президента невідкладно подати до парламенту на ратифікацію текст Угоди про асоціацію з ЄС включно з поглибленою зоною вільної торгівлі. Г. Немиря зауважив, що відповідне звернення було ухвалено у вівторок на засіданні Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції. Парламентарій також наголосив, що у сесійній залі його потрібно розглянути вже у четвер.
У відповідь Голова Верховної Ради Олександр Турчинов зазначив: «Щойно Президент внесе до парламенту угоду для ратифікації, ми невідкладно розглянемо її у сесійній залі».
Тему ратифікації Угоди з ЄС продовжив і Борис Тарасюк. Це питання, за його словами, перебуває у підвішеному стані: «Виникає питання: кому вигідно затягування часу з ратифікацією Угоди. Очевидно, що Росії. Це пов’язано з тим, що 11 липня мають відбутися тристоронні консультації між Україною, Росією та ЄС з приводу виконання Україною та ЄС Угоди про асоціацію. Але чи вигідно це нашій державі? Тому наші фракції (депутат виступав від імені «Батьківщини» та ВО «Свобода») звертаються до Президента негайно подати документи на ратифікацію». Підтримавши сказане Тарасюком, Олег Тягнибок зауважив, що ВО «Свобода» також вимагає першочергового ухвалення 15 законопроектів, спрямованих на протидію агресору та зміцнення національної безпеки. Зокрема, депутат запропонував денонсувати угоду між урядами України та Росії про безвізові поїздки громадян, розірвати дипломатичні відносини з Росією та призупинити діяльність на території України всіх представництв та філій банків Російської Федерації.
Водночас Єгор Фірсов («УДАР»), який обирався до парламенту у Донецькій області, зауважив, що Донбасу потрібні нові представники в парламенті. За словами парламентарія, люди на Донбасі сьогодні ратують не за російську мову. «Все, що потрібно Донбасу, — мир і спокій. Люди в один голос вимагають тотального перезавантаження влади як державної, так і місцевої. Вдумайтеся, з 18 керівників державних адміністрацій, 14 призначені ще Януковичем. Люди дивляться на державну вертикаль і не бачать жодних змін. Починаючи від дільничного та закінчуючи керівником обласного управління міліції — це ставленики Януковича та головні розсадники сепаратизму»,— наголосив він.
Крім того, за словами Є. Фірсова, громадяни вимагають дострокових парламентських виборів. Люди часто запитують: де наші мажоритарні депутати, чому вони самоусунулись, не захищають нас? «Тому Донбасу потрібні нові представники в парламенті, які б реально представляли та відстоювали їхні інтереси», — сказав він. Мешканців Донбасу турбує також майбутнє регіону. «Вся інфраструктура зруйнована, перспективна молодь їде, підприємці також залишають Донбас. Порушено водопостачання, підвищена криміногенна ситуація. І це лише частина питань, які потребують вирішення», — зазначив він. Крім того, не вирішеною залишається проблема біженців та переселенців.
Народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять видатного українського письменника, лауреата Шевченківської премії Анатолія Дімарова, який пішов із життя 29 червня.
Головуючий також повідомив про створення у парламенті нової депутатської групи «За мир та стабільність». За словами Олександра Турчинова, до складу групи увійшли 32 народні депутати. Уповноваженими представниками стали Віталій Грушевський, Євген Барський та Олександр Присяжнюк. Із днем народження цього дня народні депутати вітали Андрія Пономарьова.

Народні депутати Віталій Барвіненко, Антон Кіссе.

Віталій Ковальчук, Володимир Вечерко.

Володимир Пилипенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДОСЛІВНО

Народний депутат Єгор Фірсов («УДАР»): 

«За офіційними даними, вже понад 60 тисяч громадян залишили Донецьку область. Нині централізовано для біженців держава не робить нічого. Цих людей можна зрозуміти, вони втратили все — роботу, нерухомість. Наприклад, для донецьких підприємців потрібно створювати «єдине дозвільне вікно», звільняти від податків мінімум на 6 місяців, поки їх бізнес не стане на рейки. Тому робочий тиждень парламенту та Кабміну має розпочатися зі створення єдиного державного органу з вирішення всіх цих питань. За логікою це має бути міністерство з питань Криму та Донбасу».