У пік вересневого похолодання повністю зупинено Калуську ТЕЦ. Як пояснили на підприємстві — через заборгованість перед ДК «Газ України». Місто практично паралізовано: припинилася подача пари на виробництво ЗАТ «Лукор», ТОВ «Карпатнафтохім» та інші промислові підприємства, на єдині в місті очисні споруди, що загрожує екологічною катастрофою...

Як повідомила прес-служба ТОВ «Карпатнафтохім», ТЕЦ зупинили після того, як до Калуша завітали держчиновники з департаменту безпеки НАК «Нафтогаз України». Запобігти цьому намагалася обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на терміновому засіданні. Проте ніхто в ДК «Газ України» до пояснень керівництва теплоелектроцентралі не прислухався. ТЕЦ не змогла своєчасно розрахуватися за спожитий газ, оскільки, за інформацією прес-служби ТОВ «Карпатнафтохім», КП «Водотеплосервіс» заборгувало теплоелектроцентралі понад 18 млн. грн. за надані послуги.

Після того, як спроби запобігти зупинці ТЕЦ провалилися, працівники прийшли з протестними гаслами до стін міськдержадміністрації.

— Ми прийшли сюди, бо далі терпіти немає сил, — каже голова профкому ДП «Калуська ТЕЦ» Лідія Аматієнко. — Наш колектив лихоманить з травня цього року. 640 працівників — без зарплати і роботи. Ми надіслали листи і Президентові України, і в Кабмін. Основна наша вимога: щоб КП «Водотеплосервіс» міста Калуша погасило перед нами свою заборгованість. Тоді ми змогли б погасити заборгованість перед ДК «Газ України».

Проте, як з’ясувалося, зробити це буде непросто. За інформацією прес-служби ТОВ «Карпатнафтохім», рішенням Львівського апеляційного суду від 15.09. 2008 р. припинено дію договору ЗАТ «Лукор» з КП «Водотеплосервіс» через невиконання останнім умов щодо плати за очищення стічних вод. Тож керівництво нафтохімічного підприємства вирішило з 18 вересня не приймати стоки з Калуша. Тим часом 80-85% осадів утворюються саме з господарсько-побутових стічних вод житлового масиву міста. Ситуація складається критична. Офіційні повідомлення про неї калушани направили голові Івано-Франківської ОДА Миколі Палійчуку, міському голові Ігорю Насалику, керівництву КП «Водотеплосервіс», головному державному санітарному лікареві Калуського району, СБУ та ін. Тим часом газовики твердо стоять на своєму: газопостачання на ТЕЦ поновлять лише після стовідсоткового погашення заборгованості за спожитий природний газ. Адже, відповідно до вимог постанов Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. №1729 та від 12.03.2008 р. №163, імпортований природний газ НАК «Нафтогаз України» та ДК «Газ України» реалізують в Україні лише за умови стовідсоткової оплати споживачами використаного природного газу.