Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ігор Шаров звернувся до Прем’єр-міністра України з депутатськими запитами щодо порушення конституційних прав мешканців Ширяївського району Одеської області на безпечне для життя і здорове довкілля та стосовно фінансування заходів для зменшення шкідливого впливу техногенних чинників на природне середовище Петрівського району Кіровоградщини.

19 липня 2007 року на сховищі для зберігання непридатних до використання засобів хімічного захисту рослин у селищі Затишшя Ширяївського району Одеської області відбулася розгерметизація і самозаймання одного з контейнерів. Гасіння пожежі було ускладнено тим, що вміст контейнерів був невідомий — на стінках сховища, куди звозили хімікати ще за радянських часів, значилося: «не розпізнане».

Після цієї надзвичайної події близько 250 тонн хімікатів і далі зберігаються просто неба. «Місцеві жителі, зважаючи на аварійний стан об’єкта та бездіяльність Ширяївської районної державної адміністрації, із зрозумілим острахом очікують у будь-який момент на можливе продовження подій 2007 року, — наголошує І. Шаров у депутатському запиті. — Адже так зване «сховище» знаходиться на відстані за півкілометра від житлових будинків і становить постійно існуючу загрозу здоров’ю людей та навколишньому природному середовищу». Голова комітету звернувся до Прем’єр-міністра з проханням дати доручення вжити невідкладних заходів із знешкодження непридатних для використання засобів хімічного захисту рослин на сховищі у Затишші.

У другому депутатському запиті І. Шаров нагадує, що 16 грудня 2004 року Кабінет Міністрів України постановою № 1691 затвердив державну програму забезпечення сталого розвитку регіону видобування та первинної переробки уранової сировини на 2006—2030 роки. Однак станом на сьогодні програма, яка повинна зменшити шкідливий вплив чинників техногенного характеру на природне середовище або ж створити необхідні умови для нормального життя людей, з державного бюджету не фінансувалася.

«Як наслідок бездіяльності окремих гілок виконавчої влади, населення чотирьох населених пунктів Петрівського району Кіровоградської області, які розташовані поблизу Східного гірничо-збагачувального комбінату, змушене проживати в зоні тривалого впливу техногенно-радіаційного забруднення, — зауважує голова комітету. — В результаті дії вкрай негативних факторів на здоров’я мешканців району та навколишнє природне середовище рівень захворюваності на інфаркт міокарда, хронічний бронхіт, онкологічні хвороби та туберкульоз серед них удвічі перевищує середні показники по області. Особливе занепокоєння викликає високий рівень аномалій у дітей при народженні. До того ж усе це має стійку тенденцію до зростання».

Парламентарій просить прем’єра дати доручення відповідним урядовим інституціям вирішити проблему забезпечення фінансування заходів державної програми.