Народицька лікарня отримала спірограф

З 12 вересня пацієнтів Народицької центральної районної лікарні почали обстежувати з допомогою найсучаснішого спірографа. Цей апарат дає змогу призначити правильне лікування при захворюваннях органів дихання: хронічних бронхітах, бронхіальній астмі, пневмонії. Кошти для придбання апарату надала обласна організація Товариства сприяння обороні України як благодійний внесок в акцію «Чорнобильська гривня». А безпосереднім покупцем спірографа став фонд «Заручники Чорнобиля».

Олексій КАВУН.

Вегетаріанство шкідливе для мозку

Такого висновку дійшли вчені з Оксфордського університету. Вживання винятково рослинної їжі спричинює втрату маси головного мозку, тому цілковито виключати м’ясо і рибу фахівці не радять.

Дослідники кажуть, що відсутність у раціоні таких продуктів, як м’ясо (особливо печінка), молоко і риба призводить до недостачі в організмі вітаміну B12 тваринного походження. Дефіцит цього мікроелемента призводить до анемії й ураження центральної нервової системи.

Крім цього, вчені проаналізували головний мозок любителів пива і людей, котрі надають перевагу вину. З’ясувалося, що пиво завдає менше шкоди головному мозку. Так, гіпоталамус (частина головного мозку, що відповідає за пам’ять) був у середньому на 10% за розмірами меншим у любителів вина, ніж у любителів ячмінного напою.