Минулого тижня уряд обговорював питання стосовно ситуації у фармацевтичній галузі країни. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко назвала її найкорумпованішою. Чому? З таким запитанням «Голос України» звернувся до директора Асоціації фармацевтичних виробників України Олени Алексєєвої.

— Стосовно корупції, то малося на увазі, що в Міністерстві охорони здоров’я немає урегулювання між органами, які відповідають за фармгалузь. А саме — за реєстрацію лікарських засобів, контроль їхньої якості тощо. Ті державні функції виконують фактично три структури. Але вони не можуть порозумітися між собою. А це створює певні перепони в роботі, в тому числі й фармацевтичної галузі, — каже співрозмовниця.

На тій нараді йшлося про забезпечення населення доступними лікарськими засобами, про можливості здешевлення ліків у нашій країні. Фармацевти підтримують таке рішення Кабінету Міністрів. Кажуть: нарешті, дочекалися державницького підходу у вирішенні наболілої проблеми.

Населення України віддає перевагу вітчизняним лікам. Вони значно дешевші за імпортні аналоги. Зробити їх ще доступнішими для людей є можливість за рахунок упровадження в Україні стандартів контролю за якістю препаратів та стандартів лікування.

— З травня наступного року мають бути затверджені стандарти лікування та формуляри. Там буде розписано, якими лікарськими засобами треба лікувати ту чи ту хворобу. І потреба в кількості цих ліків регулюватиметься державою через держзамовлення. Такий підхід суттєво знизить вартість лікування пацієнтів, — коментує генеральний директор ВАТ «Фармак» Філя Жебровська. — Крім того сподіваємося на скорий початок реформування органів державного регулуювання нашої галузі, а також затвердження загальнодержавного «Плану заходів щодо удосконалення державного контролю за обігом лікарських засобів і виробів медичного призначення», про що говорила на нараді Прем»єр-міністр. Запропановані урядом зміни повинні зробити фармацевтичний ринок України більш прозорим для виробників та більш передбачуваним для споживачів.

Кабмін створює нову систему в забезпеченні лікування населення країни, спираючись на наших виробників, вважає генеральний директор ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» Людмила Безпалько.

— Нічого нового ми не придумаємо, — пояснює вона. — У світі вже давно існують стандарти лікування. Ми маємо взяти від цього досвіду краще. Коли запрацює ця система, то можна говорити про повне державне забезпечення у лікуванні населення, про повернення до того, що містить Конституція, — безплатної медицини.

За результатами аналізу роботи фармацевтичного ринку в минулому році, середня упаковка українських ліків коштувала 3 грн. 20 коп., упаковка іноземних — 16 грн. 50 коп.

— Якщо будуть впроваджені заходи, які пропонуються і розробляються сьогодні, то ми згодні на якусь певну стандартну задекларовану ціну на наші препарати. Це не значить, що ми за те, щоби купували лише вітчизняну продукцію. Так не буває у країні з ринковою економікою. Але ми за те, щоб іноземні компанії, які завозять сюди ліки, знали, що їхня ціна не може перевищувати нашу в кільканадцять разів. Нехай знають, що в них держава буде купувати ці ліки за стандартною прийнятною ціною, — коментує ситуацію Людмила Безпалько.

Фармвиробники переконують: зараз дуже складно конкурувати з імпортерами. В них потужній маркетинг та рекламні бюджети. А гарно продається у наших аптеках те, що гарно рекламується. За умов відсутності повної формулярної системи, тобто стандартів лікування, важко з цим тягатися.

До речі

Зараз у рейтингу продаж перші місця посідають не ліки першої необхідності, а препарати для схуднення чи покращення травлення. Ті, які рекламуються. Така система шкодить здоров’ю людей, і в ній потрібно змінювати акценти.

За словами президента Асоціації фармвиробників Петра Багрія, в аптечній мережі діють ринкові правила вільної торгівлі. Там, аби довести товар до споживача, витрачаються кошти й на рекламу, й на упаковку, й на просування товару. Безумовно, такі ліки дорожчі.

— Ліки, доступні для населення з переліку життєво необхідних, можна здешевити, вилучивши затрати на просування через аптечну мережу. Тож анальгін буде коштувати ще дешевше, а віагра ще дорожче, — пояснює Петро Багрій. — Ми говоримо про державне регулювання цін, про державну закупівлю, про державний сектор. Отож на підставі протоколів лікування створюється перелік життєво необхідних препаратів. Держава намагається зменшити ціну цих лікарських засобів, щоби збалансувати витрати на охорону здоров’я.