Ходити сходами пішки набагато корисніше, ніж кататися на ліфті — це річ цілком очевидна. Сенс ходіння сходами конкретизували й обґрунтували науково.

Протягом кількох років учені спостерігали за людьми, котрі працюють у будинках без ліфтів, регулярно знімаючи їх основні показники. З’ясувалося, що постійне ходіння сходами значно зменшує жирові відкладення, тонізує м’язи і нормалізує кров’яний тиск без усяких додаткових навантажень і дієт. До того ж серед тих, кому підніматися сходами доводилося регулярно, смертність була нижча за середню по країні аж на 15%.

Це спостереження особливо актуальне для сучасних клерків і менеджерів, які проводять більшу частину дня сидячи за комп’ютером. Три-чотири пробіжки сходами на добу цілковито компенсують сидячий спосіб життя.

Учені з Великої Британії досліджували вплив регулярних навантажень на розвиток кістяка. За їхніми даними, такі вправи, як стрибки, присідання і ходіння сходами, зміцнюють кісти і бережуть нас від таких напастей, як остеопороз і різні травми. Причому у чоловіків біганина сходами благотворно позначається на загальній масі кістяка, а у жінок особливо зміцнює хребет і кістки таза. Бо саме ця ділянка найбільше страждає від вікових змін і травм.