У ніч на понеділок у Донецьку озброєні бойовики здійснили спробу штурму військової частини 3037 Національної гвардії. Під час штурму підірвані склади з боєприпасами й паливом, повідомили в міській раді. Терористів батальйону «Восток», які прибули до частини, очолював, за інформацією наших джерел, особисто керівник «силовиків» самопроголошеної «Донецької народної республіки» Олександр Ходаковський. Очевидці чули гучні вибухи і бачили стовп диму над територією частини.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook оприлюднив подробиці нічних подій.

«Вибухи в центрі Донецька. Не хвилюйтеся — це «мирні» вибухи. Військова частина 3037 Національної гвардії України — відповіла! Відповіла на висунутий учора ультиматум терористів: скласти зброю, здатися і передати до розпорядження ДНР базовий гарнізонний склад зброї... Вислухавши ультиматум, командир частини вчинив, як справжній український офіцер, виконав найскладнішу команду — сьогодні деблокував частину колоною автомобілів, у повному озброєнні, взявши озброєння, що могли вивезти», — повідомив міністр.

За його інформацією, понад 300 гвардійців під командуванням підполковника Дениса Бартєньєва «бойовим строєм під українськими прапорами пробилися через блокпости терористів і приєдналися до сил АТО в секторі Д». 

При цьому військові замінували склад зброї, і під час спроби сепаратистів вдертися до складу спрацювали вибухові пристрої. «Я віддав такий наказ, щоб попередити потрапляння зброї і боєприпасів до рук терористів», — заявив Аваков. Міністр високо оцінив дії підлеглих і дав розпорядження позачергово присвоїти командиру частини військове звання полковника.

Зазначена військова частина два місяці перебувала в облозі терористів і відбила кілька спроб штурму. Показово, що до цього підрозділу в березні перевели півтори сотні бійців спецпідрозділів із Криму. 

У неділю з’явилося повідомлення про захоплення представниками самопроголошеної «Донецької народної республіки» військової частини А-1402, розташованої неподалік аеропорту. Даних про потерпілих чи загиблих немає, зазначили в міській раді.

Також бойовики взяли під контроль державне підприємство «Донецький казенний завод хімічних виробів», де виробляється вибухівка. Зважаючи на специфічність виробництва, більшість продукції і матеріалів вивезені з підприємства кілька тижнів тому. У пресі з’явилися повідомлення, нібито терористи збираються організувати у цехах заводу виробництво осколочних гранат. Але фахівці скептично ставляться до такої ідеї.

Цікаво, що свого часу завод виконував масштабний контракт із утилізації протипіхотних мін, а спостерігати за процесом приїздив майбутній президент США Барак Обама. У 2005-му він відвідав підприємство в ранзі сенатора.

Ще одна резонансна подія — загибель журналіста «Первого канала» (Росія) Анатолія Кляна. За цим фактом розпочато досудове розслідування за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Про це повідомляє прес-служба прокуратури Донецької області. «Встановлено, що оператор російського телеканала отримав проникаюче поранення черевної порожнини, перебуваючи в районі військової частини близько селища Опитне Ясинуватського району. Журналіст, 1946 року народження, помер під час реанімаційних заходів у міській лікарні № 18 Донецька», — йдеться в повідомленні.

Для розслідування цього злочину призначена група процесуальних керівників, зазначають у прокуратурі. Органи міліції проводять оперативні заходи для встановлення обставин пригоди. Складено план першочергових слідчих дій, відпрацьовуються основні версії. Перебіг досудового розслідування перебуває на особистому контролі прокурора області.

А вчора вранці четверо осіб загинули і ще п’ятеро отримали поранення різного ступеня тяжкості внаслідок потрапляння маршрутного автобуса під обстріл у Краматорську. Про це повідомили в департаменті охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації. «Потерпілі доставлені до лікувально-профілактичних закладів міста. Подробиць події облдержадміністрація на даний момент не має», — йдеться в повідомленні.

Вранці у вівторок також очевидці повідомляли про інтенсивну стрілянину й вибухи між Донецьком і Мар’їнкою та поблизу Карлівки Красноармійського району. І в першому, і в другому випадках блокпости бойовиків та сил АТО розташовані неподалік один від одного. Через бойові дії ділянка траси Донецьк — Красноармійськ перекрита.

Диверсанти у двох місцях знову пошкодили колію на Донецькій залізниці. За повідомленням управління МВС на залізниці, три вибухи пролунали поблизу станції Огородний Луганської області, де пошкоджені 12 метрів колії і стрілка. Ще один вибух стався на 398 кілометрі пікету № 8 перегону станцій Букіне — Святогірськ. Пошкоджено метр колії і контактний дріт. Потерпілих немає, рух потягів на аварійних ділянках призупинено.

ТИМ ЧАСОМ

Учора бойовики також штурмували будівлю обласної міліції в Донецьку. Коментар, який надало журналістам міліцейське управління, виявився лаконічним. У повідомленні зазначається, що терористичні угруповання розпочали штурм будівлі ГУМВС України в Донецькій області. «Міліціонери на чолі з генералом Костянтином Пожидаєвим забарикадувалися в будівлі УВС і тримають оборону. З боку міліції є загиблий міліціонер, а також кілька поранених, у тому числі два співробітники тяжко поранені», — кажуть у міліції.

До місця події приїхали кілька машин «швидкої допомоги». В департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації назвали цифру — п’ятеро поранених. З якого боку потерпілі, медики не уточнюють.

Неспокійно і в інших місцях області. Через проведення активної фази АТО скасовано автобусні маршрути до міст північної і західної частин регіону: Костянтинівки, Краматорська, Слов’янська, Святогірська, Красноармійська, Добропілля.