У каналі Сіверський Донець—Донбас — мінімальний літній рівень води, а в деяких місцях, наприклад, у районі балки Криничної, він нижчий за мінімум на 87 сантиметрів. Триває наповнення русла каналу водою після того, як у понеділок було запущено один насосний агрегат на насосній станції першого підйому. Споруду зруйновано снарядами 10 червня, під час обстрілу загинули двоє працівників.

Внаслідок зупинки каналу чимало міст і районів області залишилися без питної води, а деякі населені пункти — й без технічної. Наприклад, уже два тижні нема ніякої води у Волноваському районі й Вугледарі, а північ області — Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка — відчуває спрагу вже з початку місяця. Відновлення роботи головної водної артерії регіону відбувається в умовах, наближених до бойових. Як розповіли на комунальному підприємстві «Компанія «Вода Донбасу», основу ремонтної групи становлять добровольці — працівники Красноармійського районного управління — під керівництвом директора Ігоря Юдіна. До них приєдналися співробітники Часовоярського районного управління.
Для запуску насосної станції потрібно було накласти технологічні латки на водогони в місцях наскрізних отворів від осколків, а також відновити електрообладнання і подати напругу від Слов’янської ТЕС. Коли артобстріл поновлювався, слюсарі, газозварники та водії ховалися в бомбосховищі, а іноді вимушені були повертатися на базу. «Пробний пуск насосної станції був запланований 19 червня, але через масовані обстріли бригада так і не потрапила на перший підйом. Виявлені наступного дня нові пошкодження на водогонах відгукнулися розчаруванням і болем у наших серцях. З’явилося відчуття безвиході, адже запас води у резервних водосховищах скорочувався щодня», — пригадують співробітники компанії.
Після повторного ремонту насоси були запущені. Працівників, які під артобстрілом продовжували виконувати свою роботу, щоб дати воду мешканцям області, на підприємстві називають героями.