Підприємці Донеччини просять про «кредитні канікули» для тих, хто перебуває в зоні антитерористичної операції. Серед пропозицій, які, на думку представників малого й середнього бізнесу, необхідні сьогодні, — відтермінування подання звітності й платежів до контролюючих органів, скасування адміністративних та фінансових санкцій за невчасне подання звітності на період АТО. Крім того, підприємці закликають запровадити спрощений механізм переходу суб’єктів господарювання, які працюють у зоні АТО, на загальну систему оподаткування та автоматичне продовження дії дозвільних документів. Потрібно також оголосити мораторій на проведення перевірок з боку контролюючих органів. Такі пропозиції висловили підприємці під час опитування, що його проводить департамент економіки обласної держадміністрації.

Бойові дії перешкоджають не лише бізнесу, а й гальмують соціальні виплати. Повністю зупинено бюджетні розрахунки і виплату пенсій у Сніжному (Донецька область). Востаннє мешканці міста отримували пенсії 14 червня. Після того виплати призупинені з ініціативи уряду — так само, як у Слов’янську і Краматорську, де доставка грошей і робота установ зупинена через бойові дії. Городяни в розпачі, місцева влада, депутати і профспілки пишуть звернення до Президента і Прем’єр-міністра. Переконують, що обстановка в місті спокійна, загрози для роботи фінансових установ немає. Від невиплат потерпають звичайні люди.

— У місті 24 тисячі пенсіонерів, і заборгованість у пенсіях уже становить 27 мільйонів гривень. Плюс 6 мільйонів днями потрібно на зарплату бюджетникам. Зупинилося все: фінансування соціальної сфери — шкіл, лікарень, бюджетних організацій. Рятувальники, тюрма — всі без грошей. Не закуповують медикаменти, у тому числі наркотичні препарати. Не оплачується харчування школярів, вихованців інтернату, дитсадків. Зростають борги за електроенергію і комунальні послуги. Люди не отримують зарплату і пенсію — і не платять, — зазначила виконувачка обов’язків міського голови Олена Петрухіна.

За словами очільниці міста, Сніжне неможливо порівняти зі Слов’янськом: бойові дії на території не ведуться, в’їзд і виїзд вільні, ходить громадський транспорт, працюють магазини, не закриті установи, діють заводи й шахти. Після того як озброєні прихильники самопроголошеної «Донецької народної республіки» зайняли будівлю Пенсійного фонду, співробітникам підшукали інше місце, робота фонду не зупинена, каже співрозмовниця. «Ми всі страшенно обурені. Місто живе — як можна нам усе перекрити? Так, є озброєні люди, але немає випадків масового мародерства. Виконком міської ради займається життєзабезпеченням. Нас ніхто не захоплював. Утримуємо ситуацію, як можемо. Чому наших людей позбавили виплат?» — запитує Олена Петрухіна.

Мешканці міста звернулися за підтримкою до народного депутата України Андрія Пономарьова, який порушував проблему відновлення бюджетних виплат у Сніжному в розмові з керівником Кабінету Міністрів Арсенієм Яценюком.

«Під загрозою і зарплата шахтарів міста. Не знаю, як вирішать це питання», — вважає депутат міської ради Микола Матяш. Депутат каже, що «терору» в місті справді не спостерігається: «Окремі бандюки приїздять, вимагають у тих, хто копанками займається, гроші. А там власники втекли, залишилися управлінці — звідки у них великі гроші? «Дірки» (так у місті називають нелегальні шахти. — Авт.) бояться працювати. Повезеш вугілля, його заберуть — і залишишся без грошей».

Співрозмовник додав, що сепаратисти влаштували полігон у районі недобудованих очисних споруд, де навчають добровольців поводитися зі зброєю. Від тих вимагають дані паспорта. «А потім ці списки будуть тут фігурувати. Уявіть собі: років через п’ять прийдуть до такого «ополченця» і скажуть, приміром: ось тут треба міст підірвати. Випробуваний метод. Люди не розуміють, що будуть на «гачку» все життя», — пояснив мешканець міста.