Депутат Одеської міської ради Геннадій Чекіта (позафракційний) подав проект рішення про дострокові вибори нинішнього складу міськради.
Ця ініціатива обумовлена тим, що в період зимового протистояння на київському Майдані більшість одеських депутатів проголосували 24 січня за ухвалення рішення №4570-V і затвердили звернення до тодішнього Президента України В. Януковича. Прийняте ними «Звернення Одеської міської ради до Президента України» досі не скасовано, хоча містить слова осуду дій учасників мирного протесту проти влади, що загальмувала на вісім місяців підписання доленосної Угоди про асоціацію України з Євросоюзом.
І це за того, нагадує депутат Г. Чекіта, що свавілля тодішньої влади проти майданівців зневажало низку базових норм Конституції України. Зокрема, нехтувалися положення статті 3 Основного Закону, згідно з якою «найвищою соціальною цінністю» в Україні визнано людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку. Грубо порушувалося режимом, що агонізував, і «право кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань» (ст. 34). А особливо кричущим, що обурило світову громадськість, стало перешкоджання праву «збиратися мирно, без зброї й проводити зібрання, мітинги, походи й демонстрації», як сказано в статті 39 чинної Конституції України.
Підтримавши в січні дії силовиків проти майданівців, Одеська міськрада перевищила свою компетенцію, вважає Геннадій Чекіта. І навів перелік статей, які примудрилися порушити ті, хто голосував за рішення №4570-V. Їх цілих сім: статті 5, 8, 19, 22 Конституції України та статті 4, 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»...
Тому такі горе-депутати, вважає Геннадій Чекіта, не мають морального права бути присутніми в одеській міськраді й повинні саморозпуститися. І підказав юридичну підставу для такого розсудливого кроку. У статті 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко прописано: «...Повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради можуть бути достроково припинені у випадку, якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законів, прав і свобод громадян».
Тому депутат Чекіта і вніс проект рішення, що включає два конкретні пункти:
1) достроково припинити повноваження Одеської міської ради VІ скликання шляхом саморозпуску;
2) просити Верховну Раду призначити позачергові місцеві вибори в місті Одесі й визначити період їх проведення...
Такий сюрприз навряд чи сподобається більшості колег-депутатів, але Геннадій Чекіта твердо впевнений, що справедливість — понад усе.
Одеса.