На Київщині знов рубають дерева. Цього разу тріски летять в Ірпені. На вихідних на розі вулиць Третього Інтернаціоналу та Тургенівської зрівняли з землею зелену рекреаційну зону з піввіковими соснами. У понеділок уранці місцеві жителі не пізнали рідні місця. За чутками, замість дерев там виросте черговий житловий будинок.

— Наше містечко здавна вважали санаторною зоною — завдяки чудовим паркам та лісам навкруги, — коментує ситуацію «Голосові України» голова ініціативної групи протестувальників Тамара Рябчун. — Однак зараз зелені зони зникають, а на їхньому місці зводять висотки. Цього разу одне з приватних підприємств має намір спорудити житловий будинок на 300 квартир в рекреаційній зоні. Будівельні роботи вже розпочалися. За лічені години було знищено близько сотні сосен. Однак це ще не кінець. Найближчим часом планують вирубати ще десь 150 дерев. Забудовник навіть не спромігся показати жителям жодного дозвільного документу. Крім того, прості робітники навіть не знають, хто замовник. Кажуть, що просто виконують роботу. Однак люди впевнені: приватне підприємство не має дозволів на будівництво. Але поки що нічого вдіяти не можуть. Адже місцева влада на цю проблему просто не зважає. Якщо хтось зріже молоденьку сосну собі на новий рік і потрапить на очі лісникові — проблем не омине. А тут такий розмах рубки — і ніхто нічого.

За словами Т. Рябчун, ні забудовник, ні влада не проводили громадських слухань і зустрічей з жителями мікрорайону. Людей не схотіли повідомити, хоча вони стукали в усі двері, де тільки можна було. Тому це будівництво є грубим порушенням законодавства. Крім того, влада повинна стояти на варті інтересів громадськості, а значить, і оберігати ліс — від посягань різних структур. Однак заклики та звернення до міських керівників зупинити злочинну вирубку не знайшли відгуку.

«Голос України» звернувся до компанії, яка виступає забудовником даної ділянки, по коментарі. Проте там заявили, що в офісі нікого немає, й обіцяли зателефонувати пізніше.

На знімку: зрубані дерева в зеленій зоні міста.

Фото Тамари РЯБЧУН.