У кінці серпня визначатимуть «сім природних чудес України». До фіналу потрапив 21 природний об’єкт. Однак деякі з них може бути знищено ще до оголошення результатів конкурсу. Принаймні так стверджують екологи.

— Кожному третьому фіналістові конкурсу природних чудес загрожує знищення, — коментує ситуацію «Голосу України» голова Національного екологічного центру Ігор Сіренко. — Незважаючи на конкурс, до нас продовжує надходити інформація про нові спроби зруйнувати той чи інший об’єкт. Зокрема, це стосується Балаклавської бухти з мисами Айя і Фіолент — цю територію мають намір забудувати дачами і звести там багатоповерховий готельний комплекс.

Також, за словами І. Сіренка, є інформація про самозахоплення під будівництво території Національного природного парку «Синевир», де розташоване найбільше озеро Закарпаття. Не краща ситуація і в Дунайському біосферному заповіднику — вже багато років триває боротьба природоохоронних організацій проти будівництва судноплавного каналу «Дунай — Чорне море» через гирло Швидке, яке розташоване у самому серці заповідника.

На думку еколога, серед природних чудес, яким загрожує знищення, — Жуків острів та Замкова гора у Києві, «Бузькі пороги», «Перлина Побужжя» та урочище Гард на Миколаївщині, Національний заповідник «Хортиця», гора Говерла, унікальний півострів Кінбурнська коса та Чорноморський заповідник.

— Така сама загроза нависла над іншими природними об’єктами, — обурюється віце-президент благодійного фонду «Київська ландшафтна ініціатива» Володимир Колінко. — Досі не отримали статус природних парків такі учасники, як Цуманська Пуща на Волині та Самарський ліс на Дніпропетровщині, розкрадається унікальний геологічний пам’ятник «Скам’янілі дерева» на Донеччині, в загрозливому стані перебувають озера Солотвина на Закарпатті.

Представники громадських організацій звернулися до ініціатора проведення акції народного депутата України Миколи Томенка з проханням звернути увагу на всі згадані проблеми та посприяти тому, щоб конкурс допоміг зберегти унікальні природні об’єкти України.

На знімку: зруйнована башта Генуезької фортеці в Балаклаві.