В Україні різко зросла кількість ВІЛ-інфікованих жінок, що свідчить про фемінізацію СНІДу, заявив міністр охорони здоров’я України Василь Князевич. За його словами, найчастіше інфікуються українки працездатного віку (від 20 до 40 років), і, як правило, це жінки, котрі проживають з наркоманами, або ж ті, котрі зайняті в сексуальній індустрії.

Князевич стурбований низькою поінформованістю громадян про ВІЛ-інфекції і СНІД.

— З наступного року ми починаємо масовану інформаційну кампанію, що допоможе людям більше дізнатися про ці серйозні хвороби, — пообіцяв міністр.

Головний лікар країни хоче надати аналізу на ВІЛ/СНІД статус загальнообов’язкового. З 1 липня набрав чинності наказ МОЗ про створення в кожному районному центрі України так званих кабінетів довіри — цілодобових кабінетів анонімного обстеження на наявність ВІЛ/СНІДу.

В Україні на обліку перебуває 122 тисячі ВІЛ-інфікованих. Однак міжнародні експерти заявляють про те, що реальна їх кількість — від 220 до 440 тисяч осіб. У квітні цього року в ООН заявили, що епідемія СНІДу в Україні є найзагрозливішою в Європі. З початку епідемії (1987 року) майже 12,5 тисячі українців померли від СНІДу.