У столиці черговий конфлікт навколо Жукового острова. Цього разу на території ландшафтного заказника планують влаштувати байкерський фестиваль. Тут встановлять сцену та наметове містечко на 150 чоловік. У програмі фестивалю — виступи відомих рок-гуртів. Однак проти таких розваг виступають екологи.

Фестиваль має назву «Український опозит—2008», — гордо зауважує організаторка заходу Галина. — Ми зібрали всі дозволи і підписи чиновників. Ніхто навіть не заперечував щодо місця проведення. Жуковому острову нічого не загрожує. Адже передбачено біотуалети та смітники. По закінченні розваг усе буде прибрано. Крім того, ми не впевнені, чи є ця галявина територією заказника.

Однак екологи переконані, що ця галявина заповідна. Адже за декілька метрів мешкає колонія чапель. Чимало там рідкісних рослин та тварин, занесених до Червоної книги. Природоохоронні організації звернулися до Державної екологічної інспекції з проханням зупинити проведення фестивалю на території острова.

Захід не узгоджується з вимогами природоохоронного законодавства, — каже заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. — Порушуються вимоги закону «Про природно-заповідний фонд України», Бернської конвенції та національного законодавства про охорону навколишнього середовища. Фестиваль спричинить пошкодження рослинного та ґрунтового покриву, забруднення території заказника. Саме тому захід повинні перенести на інше місце.

Екологи вважають, що захід є черговим кроком до визнання території заказника «Жуків острів» таким, що втратив природну цінність. Адже сьогодні його масово забудовують.

— Ми щонеділі буваємо з дружиною на острові, — розповідає киянин Андрій Петрович. — Це єдине місце, де можна добре відпочити. Однак останнім часом на острові роблять розмітку та забивають кілки в землю. Працівники кажуть, що виконують замовлення приватної особи, яка купила тут ділянку. Таких кілочків на території заказника дуже багато. Якщо острів забудують, навряд чи кияни зможуть наблизитись до води або прогулятися парком.

Нагадаємо, Жуків острів повністю належить до території Києва і з 1999 року має статус ландшафтного заказника. Однак 22 серпня 2007 року на сесії Київради територію заказника зменшили більш ніж у вісім разів — з 1630 до 196 гектарів. У грудні того ж року міська влада видала розпорядження про знищення на острові майже 2 тисяч дерев. Мета — будівництво реабілітаційно-оздоровчого комплексу та зони відпочинку.