Десять сімей протягом одного дня прибули з Донецької і Луганської областей до Вінниці. Загалом з початку місяця до міста над Бугом переїхали понад 150 людей з населених пунктів, де тривають бойові дії.
— Усім дорослим працездатного віку ми пропонуємо роботу, — каже заступник директора департаменту соціальної політики Вінницької міськради Ірина Малачевська. — За інформацією Центру зайнятості населення, нині у місті можна влаштуватися охоронцем, кухарем, електромонтером, кондуктором у громадському транспорті, перукарем. Є також потреба в офіціантах, пекарях, викладачах у навчальних закладах, малярах, кондитерах, бухгалтерах, барменах.
Медичну допомогу переселенці отримують у міських лікарнях.
У разі потреби, у міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надається психологічна допомога. Приїжджих консультують з питань призначення та виплати соціальної допомоги і пенсій.
За інформацією співрозмовниці, 12 дітей із новоприбулих сімей влаштовано до дитячих садків, двох — до шкіл.
— Найскладніше вирішується питання із житлом, — наголошує Ірина Малачевська. — Тому міська влада звертається до всіх небайдужих мешканців обласного центру, які мають можливість прихистити тих, хто втік від війни, підтримати цих людей.
З пропозиціями звертатися до координаційного центру по роботі з переселенцями, створеному при департаменті соціальної політики міськради. Його адреса: Вінниця, вулиця Соборна, 50 (3-й поверх, каб. 301), телефон (0432)-50-86-89. Департамент соцполітики облдержадміністрації: (0432)-57-22-34, вулиця Соборна, 89. Сюди ж запрошують тих, хто приїздить до Вінниці з Луганщини та Донеччини. У всіх районах області створено реєстр житлових об’єктів для тимчасового проживання переселенців. Майже тисячу людей прибули на Вінниччину з Криму і східних областей. Нині вони мешкають у населених пунктах 14 районів краю.