Канівська ГАЕС (гідроакумулювальна електростанція) вже кілька років є об’єктом протестів з боку екологів. Природоохоронні організації наголошують на тому, що її будівництво загрожує руйнуванням берегової зони Канівського водосховища та повним знищенням Зміїних островів. Зі свого боку, представники влади запевняють, що ГАЕС шкоди екології не завдасть.

— Через будівництво електростанції на поверхню підніметься мул, у якому акумульовано радіонукліди з часів аварії на ЧАЕС, — розповідає експерт із вивчення природного ландшафту села Бучак Канівського району Надія Шевченко. Це особливо небезпечно, якщо врахувати, що воду з Дніпра п’є 40% населення країни — всі міста, розташовані на Дніпрі (крім Канева, де вода видобувається із артезіанських свердловин). — Нам дуже важко передбачити, які будуть наслідки для населення. Невідомо, для чого необхідно наражати на небезпеку жителів регіону. Адже їм доведеться зіштовхнутися із проблемою підтопленням сіл та сільськогосподарських земель навколо пропонованого місця будівництва, а також зі змінами рівня води у колодязях, що може створити проблеми з питною водою.

— Район будівництва гідростанції є унікальним з точки зору археології, — пояснює «Голосу України» науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук України Віталій Козюба. — На цій території знайдені, але ще ґрунтовно не досліджені пам’ятки бронзової доби, трипільської, зарубинецької, черняхівської, скіфської культур, пам’ятки Київської Русі, Середньовіччя, козацької доби тощо. Намічене будівництво назавжди знищить ці археологічні пам’ятки.

За словами заступника генерального директора ВАТ «Укргідроенерго» Вадима Расовського, Канівська ГАЕС потрібна країні для забезпечення енергетичної безпеки. Адже вона надасть цьому регіону нового економічного розвитку та забезпечить багатьох мешканців краю робочими місцями.

Нагадаємо, 1984 року було розроблено проект Канівської ГАЕС. З 1985 по 1992 рік велися роботи з її спорудження. В результаті економічної кризи вони були призупинені. 1999 року мораторій на будівництво станції знято. Нині триває виготовлення проекту.