За словами Нільса Бьорксона, лікаря із Німеччини, людина повинна мати умови гідні людської істоти — іншої альтернативи нема. «На жаль, змушені констатувати, що в деяких лікарнях умови утримання хворих несумісні з поняттям людської гідності», — розповів під час «круглого столу» в Києві пан Бьорксон.

Зустріч відбулася за усіма українськими стандартами. Десятихвилинне привітання міністра, розповіді про те, що це вже перший крок на шляху до поліпшення життя. І все б нічого, коли б цей перший крок не затягнувся на 17 років. За цей час, на відміну від більшості світових країн, у нас нічого не змінилося: ні ліки, ні методи лікування, ані умови утримання психічно хворих. Вбиральні — без дверей, а часом і стін, заржавілі та напівзруйновані унітази, ліжко на ліжку та відсутність бодай однієї шафи чи тумбочки. Такі реалії життя наших психічно хворих. Утім, переконана міжнародна комісія лікарів-психіатрів, що інспектувала українські психлікарні, подолати ці жахи можна. Потрібно зібрати сили, додати до цього гідне фінансування і чекати на результат уже за кілька років, можливо, — десятиріч.

— Нині, — каже Нільс Бьорксон, — в Україні умови для проведення реформи у психіатричній галузі кращі, аніж були свого часу (1970-ті роки) в Німеччині. Найголовніше — є бажання лікарів змінити ситуацію. Не можу не сказати, що був приємно здивований активністю ваших лікарів. Вони самі знають усі хиби і намагаються їх подолати, принаймні локально. Однак для результату потрібен і другий чинник: ця реформа має бути бажана «згори». Адже без збільшення фінансування мало що зміниш.

Протягом інспектування комісія відвідала психіатричні заклади трьох регіонів країни: Крим, Одещину та Київщину. У кожній було знайдено порушення. Найпоширеніші, окрім уже згадуваних, — відсутність особистого простору, речей та часу. Збентежила комісію і кількість хронічних хворих. «Потрібно знайти шляхи, якими можна було б повернути цих людей до життя», — переконані міжнародні експерти. Навіть пропонують кілька способів. Перший — вживання сучасних ефективних препаратів у поєднанні з мультисистемною реабілітацією (соціальні служби, психотерапевти). Другий — децентралізація психіатричного лікування. Запровадити і в Україні найефективніший сьогодні спосіб лікування — за місцем проживання без відриву від соціального середовища.

Усі побажання комісії було викладено в Декларації, яку разом із матеріалами «круглого столу» мають передати міністрові охорони здоров’я. За ним останнє слово —бути чи не бути реформі в психіатрії.