Зіткнення інтересів мешканців Києва та будівельних фірм стало типовим явищем для столиці. Черговий конфлікт виник на проспекті Бажана у Харківському районі. Кияни протестують проти будівництва висотки на території озера Лебедине. Жителі звернулися до міської влади з вимогою зберегти єдиний куточок живої природи в цьому районі.

— Це наше місце відпочинку, — розповідає мешканка проспекту Бажана Валентина Миколаївна. — В озері живе риба, гніздяться дикі качки, прилітають чайки. Однак міська влада стверджує, що водойма є стічною канавою. Забудовники планують засипати озеро та звести там житловий будинок.

Пенсіонерка Зоя Василівна ходить відпочивати на Лебедине озеро щодня.

— Це озеро — єдине місце відпочинку, джерело свіжого повітря, — каже жінка. — Мій будинок розташований поряд з ним. Там чудові луки, в озері є риба. А вода має джерело і є проточною. Нині водойма в занедбаному стані, але люди там купаються, рибалять, кажуть, що вода чиста.

— За проектом тут заплановано створити так звану легку паркову зону, — розповідає директор столичного державного комунального підприємства «Плесо» Микола Щепець. — У цьому куточку природи можна буде гуляти, рибалити, кататися на човнах, загорати. Однак не можна буде купатися. Річ у тім, що в Лебедине озеро потрапляє вода зі зливової каналізації. Навіть якщо буде збудовано нові очисні споруди за санітарними нормами, купатися у водоймі буде заборонено. Озеро матиме лише дві функції: декоративну і як транзитна система для доочищення води.

Нагадаємо, торік Київська міська рада надала водоймі в мікрорайоні № 6-А житлового масиву Позняки статус озера й назвала його Лебединим. Також було вирішено створити навколо озера паркову зону, встановити й зберегти межі водного дзеркала й глибину озера.