Майже п’ять тисяч дітей з уродженими серцевими патологіями народжується в Україні щороку

Головний кардіохірург Міністерства охорони здоров’я України, директор науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії Ілля Ємець (на знімку) першим в Україні почав оперувати вроджені пороки серця у малят.

Чому ви таку увагу приділяєте дітям?

Ще на початку 90-х років уперше в Україні співробітники Інституту серцево-судинної хірургії, який очолював мій учитель, легендарний хірург Микола Амосов, вивчили і проаналізували проблему смертності в немовлят від уроджених пороків розвитку. Перше місце в цій статистиці зайняли вроджені пороки серця. В Україні щороку народжується 4—5 тисяч дітей з такими патологіями. З них 50—60% гинуть на першому році життя. Тільки операція дає шанс на життя. Наша місія — виправляти ці помилки природи, щоб діти ввійшли у доросле життя здоровими людьми.

Серцево-судинні захворювання посідають перше місце серед причин смертності. Чому?

Серце — єдиний орган в організмі людини, що не знає спокою. Воно зазнає колосальних навантажень і дуже стомлюється. Навіть мозок відпочиває під час сну. А коли зупиняється серце, людина вмирає.

Тому, я гадаю, серцево-судинні захворювання стоять на першому місці в загальній структурі смертності. Вони є причиною приблизно половини всіх летальних наслідків. Це недуга номер один у світі.

Така картина характерна і для нашої країни?

Так. Найчастіше смертність провокують найпоширеніші «серцеві» хвороби — інфаркти, інсульти, пороки. За даними ВООЗ, від інфарктів на сто тисяч населення, наприклад, у Франції, Німеччині, помирає 200—250 чоловік, в Україні — 450—500 чоловік відповідно. Тобто в два рази більше. Це говорить про те, що система надання допомоги при захворюванні номер один у нашій країні сьогодні в два рази слабша, ніж у Західній Європі. Зазначу, п’ять років тому ситуація була ще гірша. Зараз ми багато чого зробили, щоб знизити відсоток смертності. І продовжуємо над цим працювати.

Що треба зробити, щоб наблизитися до європейської статистики?

Як казав видатний хірург Микола Пирогов, насамперед — організація, а медицина — потім. Уже розпочата в нас і має бути успішно продовжена держпрограма із серцево-судинних захворювань. Держава повинна повернутися обличчям до медицини з позиції фінансів. Якщо ми, наприклад, для імплантації інфарктному хворому використовуватимемо не якісний стенд, а дешевий, то й результат такої операції буде нижчий від можливого. Від фінансування медицини залежить і ефективність нашої роботи, і якість життя пацієнта. Найдорожча в медицині — це серцево-судинна хірургія.

А операція у вашому центрі коштує дорого?

Наша клініка державна. Ми робимо операції українським дітям безплатно. Правда, держфінансування забезпечує тільки до 60% від необхідного. Решту покриваємо з інших джерел: спонсорська допомога, благодійні пожертвування, надання медичної допомоги пацієнтам з інших країн за гроші, що переказуються на спеціальний рахунок.

Скільки маленьких українців ви врятували?

Тільки торік ми зробили більше 1300 операцій із кращими результатами, ніж у провідних європейських клініках. Наприклад, кілька років тому смертність маленьких пацієнтів після перенесених операцій на серці в Бостоні становила близько 4—5%. У нас торік цей показник становив 3,2%, а цього року ми ще його знизимо. Оперуємо дітей, 60% наших пацієнтів — у віці до року. Найменшому під час операції було дві години від народження...

Ви співпрацюєте з зарубіжними колегами?

Обов’язково. Багато співробітників центру пройшли стажування в найкращих світових клініках і сьогодні оперують будь-які пороки серця, а їх, за міжнародною класифікацією, нараховується понад 150.

Я завжди підкреслюю важливість інтернаціонального співробітництва у сфері охорони здоров’я. Торік разом з англійським професором паном Еліотом рятували українську дитину, в якої було складне поєднання — вроджений порок серця, аномалії розвитку грудини і легень. Хлопчика оперували сім разів і врятували.

Як до вас потрапляють пацієнти?

Ніяких спеціальних направлень, щоб потрапити до центру, не потрібно. Достатньо звичайної довідки дільничного педіатра. Як правило, кардіологи з регіонів направляють у наш центр своїх пацієнтів. Але іноді бувають екстрені випадки, коли батьки привозять своїх хворих дітей самі. Центр розрахований на сто ліжок. Крім оперативних утручань лікуємо й інші патології. Наприклад, аритмії в дітей.

Від чого залежить ефективність роботи кардіослужби?

Ефективність роботи кардіолога, та й будь-якого лікаря, в першу чергу залежить від досвіду, знань і професійного рівня. По-друге, вона залежить від технічної оснащеності та фінансових можливостей. За рівнем розвитку кардіохірургії прийнято судити про рівень розвитку держави. У нашій професії — 15 розрядів складності. Ми працюємо за найвищим. Дуже багато чого залежить від своєчасного і правильного діагнозу.

Які причини серцево-судинних захворювань? Що слід робити людям для їх профілактики?

Вчасно звертатися до лікарів і вести здоровий спосіб життя. Коли людина дихає гидотою, їсть-п’є гидоту і знущається з власного організму, то, звісно ж, магнітна буря доведе її до смерті. Якщо людина займається спортом, не переїдає, стежить за вагою, раціоном харчування і розпорядком дня, її серце скаже їй спасибі.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.