Голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв нагородив переможців обласного конкурсу на кращу сільську, селищну і міську раду краю, що проводиться в рамках Програми розвитку місцевого самоврядування в Чернігівській області на 2013-2015 роки. Перше місце серед територіальних громад за кількістю населення до 1000 чоловік виборола Дорогинська сільська рада Ічнянського району. Яким чином це вдалося? Про це ми запитали у сільського голови Валентини Пархоменко. — У нашому селі немає базового сільгосппідприємства, — повідомила вона. — І від цього є певні складнощі. Але місцеві жителі, народні обранці, я гадаю, зробили все від нас залежне, аби Дорогинка виглядала сьогодні затишно і привабливо.

— Влаштували якесь неформальне змагання?

— По суті, так. Ми оголосили конкурс на зразковий двір. На сході села були оголошені його переможці, кращим господарям вручені пакетики з насінням квітів. Багато людей не тільки вчасно позбуваються бур’янів у дворі та біля нього, а й стали практикувати вирощування невеличких квітників поряд з парканами. Від цього село по-справжньому посвітлішало, покрасивішало.

— Чим ще можете похвалитися?

— Зробили нічне освітлення центральної вулиці. Крім того, відкрили дитячий садок при школі. Він прийняв 24 діток. Добилися, аби у населеному пункті встановили вежу стільникового зв’язку. Адже до цього треба було шукати якісь високі місця, щоб зателефонувати у Чернігів, Київ чи Ічню.

— Багато років у вас будують церкву. Скоро завершать?

— Уже маємо на Святомиколаївському храмі купол, хрест. Отець Сергій, думаю, організує з допомогою громади та спонсорів якнайшвидшу добудову церковного приміщення.

— У вашому селі чи не найбільше в районі магазинів.

— Справді, є кілька продовольчих, два кафе. Нещодавно відкрили магазин ритуальних послуг. Також з’явився навіть і будівельний. Працівники останнього не тільки привезуть вам потрібні будматеріали, а й виконають будівельні роботи.

— Що плануєте втілити в життя далі?

— Планів багато, але мало фінансів. Та усе ж думаємо зробити підсипку доріг. Облаштуємо зупинку для тих, хто їхатиме в райцентр. Продовжимо вивішувати нічні світильники на інших вулицях села. Маємо намір зробити у майбутньому й водогін.

— Що чекаєте від реформи місцевого самоврядування?

— Знаєте, простого: якщо у сільради є зароблені гроші, то щоб вона у будь-який момент могла ними скористатися. Нині цього нема. Мене свого часу мало не оголосили корупціонером за те, що з кожного двору ми зібрали по 20 гривень для догляду за кладовищами... Вони заросли 70-річними деревами. Ми їх прибрали, вирубали, випиляли. Але й мали клопіт від міліції за ті гроші!

Інтерв’ю провів Сергій ПАВЛЕНКО. 

Чернігівська область. 

На знімку: колишній керівник Дорогинської амбулаторії, а тепер сільський голова Валентина Пархоменко з грамотою облради. 

Фото автора.