Якість питної води в столиці постійно погіршується. Головна причина — забруднення навколишнього середовища та незадовільний стан водопровідної системи. Найбільше зауважень у киян до бюветної води. Адже це найменш контрольоване джерело.

— Я її беру лише тому, що не можу пити воду з хлоркою. У неї специфічний запах, а коли кип’ятиш, багато білого осаду, — розповідає киянин Олександр Васильович.

Чоловік бере воду в бюветі на вулиці Ревуцького у Дарницькому районі.

— Інформацію про хімічний склад цієї води подано дуже дрібним шрифтом, — продовжує далі він. — Стенд розміщено високо. Прочитати, що там написано, практично неможливо.

Пенсіонерка Марія Василівна користується свердловиною на Харківському шосе.

— Усі мої сусіди використовують цю воду, — каже Марія Василівна. — Раніше вона була набагато чистішою, а зараз чомусь пішов осад.

Однак жінка по бюветну воду ходить щодня. Вона вважає, що підземна вода набагато чистіша за водопровідну.

За інформацією санітарно-епідеміологічної служби Києва, вода в бюветах — добра. З технічних причин нині не працює лише 9 джерел.

— Періодично (взимку раз на місяць, улітку — двічі на місяць) ми перевіряємо якість питної води, — розповідає головний санітарний лікар Києва Ірина Козлова. — Якщо вона не відповідає стандартам за запахом, осадом, то бювет закриваємо. Вода псується тоді, коли свердловину мало використовують. З’являється присмак заліза, запах сірководню, марганцю, утворюється іржа. У середньому щороку майже 50 відсотків бюветних комплексів доводиться закривати на профілактику. Там колонки тривалий час не працюють. Тобто триває постійний контроль.

Сьогодні лише на 25 бюветах працюють системи доочистки води — фільтри, які зменшують її жорсткість, нейтралізують мінерали. Обладнано ними свердловини на вулиці Попудренка, Червонозоряному проспекті, на Теремках. Уже найближчим часом київська влада планує замінити фільтри на всіх бюветах.

Перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко вважає, що фільтри суттєво не покращать якість води. В першу чергу необхідно замінити труби, які були прокладені 30 років тому.

Нагадаємо, що зараз у столиці працює 209 бюветів з артезіанською водою. До 2010 року планують побудувати ще 73. Ці об’єкти облаштують у зелених зонах і в центрі кварталів на певній відстані від автомагістралей і дворових майданчиків.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.