Нове підприємство зі збагачення каоліну урочисто відкрито на околиці Козятина на Вінниччині.

— Французька група компаній «SOKA, France» витратила на будівництво шість мільйонів євро, — зазначила у розмові з кореспондентом «Голосу України» генеральний директор ТОВ «SOKA Україна» Ірина Коваленко. — Незважаючи на непрості часи у нашій державі, французькі інвестори мають намір продовжувати вкладати кошти у подальше вдосконалення і розвиток технології збагачення каоліну.

За словами співрозмовниці, йдеться про збільшення потужності заводу з нинішніх 50 тисяч тонн продукції протягом року до ста тисяч. Так само вдвоє зросте кількість робочих місць. Нині тут працюють тридцять робітників. Збагачений каолін поставлятимуть на вітчизняні та зарубіжні, переважно французькі, підприємства, зайняті на виробництві сантехфаянсу та керамічної плитки. Від роботи нового заводу територіальна громада міста отримуватиме понад два мільйони гривень податків.

Інвестори названої французької компанії витрачають кошти також на розробку кар’єра з видобутку каоліну на території села Жежелів Козятинського району. Там створено робочі місця на підприємстві ТОВ «Жежелівський каолін».

Посол Франції в Україні Ален Ремі, який узяв участь в урочистостях з нагоди відкриття підприємства, зазначив, що загалом французькі інвестори витратили на розвиток каолінової галузі в Україні понад вісім мільйонів євро, з яких два мільйони надано Державним банком Франції, що підтверджує зацікавленість французів у подальшій співпраці з нашою державою. Пан Ремі також звернувся  до місцевої влади з проханням посприяти у завершенні газифікації одного з підрозділів нового заводу. «Представники інвестора приємно вражені оперативністю, з якою місцева влада Вінниччини зреагувала на прохання пана посла, — каже Ірина Коваленко. — Одразу розпочалися роботи з прокладання газових мереж до сушарки. Це заключна ланка у технології, де сировину доводять до кондицій вологості, встановлених світовими стандартами».