Міністерство охорони навколишнього природного середовища закрило найбільше звалище побутових відходів Києва в селі Підгірці Обухівського району. Основна причина — полігон експлуатують із порушенням законодавства: розміщують відходи без дозволу й обліку лімітів. За 20 років роботи звалище стало небезпечним. Воно вичерпало свої можливості. Шкідливі речовини, що накопичуються тут, загрожують екологічною катастрофою. Вони забруднюють підземні та поверхневі води, ґрунт. Столичну владу про можливе закриття полігона попереджали вже не раз. За цей час вона мала виділити кошти на встановлення очисних споруд та реконструкцію звалища. Але цього не зробила.

Екологи б’ють на сполох. Вони вважають, що закриття полігона може перетворити Київ на суцільний смітник. Адже на п’ятий полігон звозять близько 80% побутових відходів столиці.

— Екологічний стан на п’ятому полігоні — нині одне з найбільш проблемних питань, — коментує ситуацію «Голосу України» директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

На сьогодні, справді, склалася вкрай напружена ситуація зі збором, сортуванням, транспортуванням, переробкою і утилізацією побутових і промислових відходів. У Києві за рік утворюється близько півтора мільйона тонн твердих відходів. Якщо говорити про сміття, то туди звозять 80% твердих побутових відходів, а 20% потрапляє до київського заводу «Енергія». Тобто на п’ятий полігон припадає левова частка сміття. Як довго полігон буде закритим і куди вивозитимуть сміття, поки що невідомо. Окрім нього, є ще полігон № 6. Туди звозять будівельне сміття. Напевно, і частину побутового возитимуть туди.

За словами голови «Європейської екологічної комісії» Ярослава Місяця, подальша експлуатація смітника небезпечна для довкілля. З роками ізоляційну плівку пошкоджено, а дренажні системи не працюють, тому рідкі відходи потрапляють у підземні водні горизонти, звідти можуть просочуватися у прилеглі озера та в Дніпро. Еколог вважає, що полігон закрили ненадовго. Після декількох днів простою він знову може відкритися.

У Міністерстві охорони навколишнього природного середовища нашому кореспондентові повідомили, що полігон № 5 може одержати дозвіл на поновлення роботи тільки у письмовій формі після того, як усуне порушення природоохоронного законодавства. При цьому ліквідація порушень має бути підтверджена документально.