У дитячому дошкільному закладі, до якого ходить моя дитина, виникла неприємна ситуація. Мама приводила дуже хвору дівчинку (постійний вологий кашель, закладений ніс) і запевняла, що дитину лікує, а сидіти вдома не може. Коли вже всі батьки обурилися і пішли спочатку до медсестри, а потім уже й до завідувачки, обидві погодилися, що дитина хвора. Проте пояснили, що вони не можуть заборонити мамі приводити її до садочка — не мають на це законних підстав. Вони звернули увагу батьків на стан дитини, і це все, що вони можуть зробити... Поясніть, чи справді медичний працівник дитячого дошкільного закладу не має повноважень до допуску чи недопуску відвідування групи хворою дитиною?

Антоніна К. (запитання надійшло електронною поштою).

Відповідає головний спеціаліст відділу дошкільної та початкової освіти Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ганна ГРИЩЕНКО:

— Основними завданнями лікаря-педіатра і медичної сестри дошкільного навчального закладу, зокрема, є: постійний контроль за станом здоров’я дітей; проведення обов’язкових медичних оглядів дітей; надання невідкладної медичної допомоги дітям у разі гострого захворювання або травми; контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму; проведення санітарно-просвітницької роботи серед дітей, батьків або осіб, які їх замінюють, та працівників дошкільного навчального закладу тощо. Все це — відповідно до пункту 4 Положення про медичний кабінет дошкільного навчального закладу, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України 30.08.2005 р. № 432/496 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 вересня 2005 р. за № 1090/11370.

Згідно з пунктом 5.2. зазначеного вище положення, лікар-педіатр і медична сестра дошкільного навчального закладу зобов’язані, зокрема, здійснювати щоденні огляди дітей щодо виявлення у них ознак захворювань.

Пунктом 6 Порядку медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2002 р. № 826, визначено, що молодші спеціалісти, що працюють у дошкільному навчальному закладі, зокрема, зобов’язані проводити ізоляцію дітей, що захворіли, а також спостереження за дітьми, які були в контакті з інфекційним хворим. 

Відповідно до пункту 102 Санітарних правил влаштування й утримання дитячих дошкільних закладів від 11.03.1985 р. № 3231-85, виявлені під час ранкового огляду хворі та з підозрою на захворювання діти в дошкільний навчальний заклад не приймаються, виявлені протягом дня — ізолюються від здорових дітей в ізолятор або в кімнату для ізоляції хворих дітей. Залежно від стану дитина залишається в ізоляторі до приходу батьків або госпіталізується. 

Згідно з пунктом 103 зазначених вище санітарних правил, після перенесеного захворювання діти приймаються в дошкільний навчальний заклад тільки за наявності довідки дільничного лікаря-педіатра із зазначенням діагнозу, тривалості захворювання, проведеного лікування, відомостей про відсутність контакту з інфекційними хворими, а також із зазначенням рекомендацій з індивідуальним режимом дитини-реконвалесцента на перші 10—14 днів.

При цьому інформуємо, що відповідно до пункту 3 статті 8 Закону України «Про дошкільну освіту», батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність перед суспільством і державою за розвиток, виховання і навчання дітей, а також збереження їх життя, здоров’я, людської гідності.

Пунктом 2 статті 36 зазначеного вище закону визначено, що батьки або особи, які їх замінюють, зобов’язані постійно дбати про фізичне здоров’я, психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних задатків, нахилів та здібностей.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.