Понад тисяча гірників взяли участь у мітингу, який пройшов у неділю в Кіровському. Учасники акції висловили обурення практикою захоплення та руйнування підприємств. Приводом став напад на шахту «Комсомолець Донбасу» напередодні, коли до вугільного підприємства приїхали озброєні люди на бронетранспортері й вантажівці з символікою самопроголошеної «Донецької народної республіки». Бойовики заїхали на БТР просто на територію автотранспортного цеху, де забрали весь автопарк — 22 машини, в тому числі 15 КрАЗів для перевезення гірничої маси.

Для «переконливості» сепаратисти відкрили вогонь на території шахти. «Оператор автоматичної системи управління не постраждала лише дивом. По металевих дверях приміщення, де перебувала співробітниця, озброєні люди почали стріляти ззовні. Кулі прошили метал і долітали до робочого столу. За збігом обставин, жінка в цей час відійшла до іншого краю кімнати», — розповів один зі співробітників шахти.

У момент нападу під землею перебували понад 700 осіб. Їх стали терміново виводити на поверхню, як під час аварії. При цьому непрохані «гості» перешкоджали евакуації. Варто врахувати, що шахта є небезпечною за раптовими викидами вугілля й газу, найменша іскра може призвести до трагічних наслідків. І втручання в роботу такого підприємства — пряма загроза життю сотень гірників. Тим часом в адмінбудівлі всіх співробітників представники «ДНР» поклали обличчям донизу та вилучили мобільні телефони. Від керівництва підприємства вимагали гроші. Оскільки готівки в сейфах не виявилося — яке розчарування! — бойовики зламали два банкомати, один із них забрали з собою. Точна сума грошей невідома, але банкомати були повні: в понеділок на шахті мали виплатити аванс.

Бойовики перекрили шлях гірникам другої зміни, які їхали на шахту. Майже 800 осіб не змогли потрапити на роботу. Люди намагалися пройти через кордон озброєних бійців, але ті відкрили стрілянину. Захопники забрали з собою директора шахти Миколу Єрьоміна та заступника директора з виробництва Андрія Вашуру. За даними нашого джерела, керівників відвезли до якогось «штабу», де вимагали припинити перераховувати податки до Києва і не постачати паливо за межі області. Після тривалої розмови директора й заступника відпустили пізно увечері.

«У результаті нападу розгромлено адміністративне приміщення ДТЕК Шахта «Комсомолець Донбасу»: вибито шибки, на стінах видно сліди від куль, виламані двері в кабінети, зірвані банкомати із заробітною платою, яку шахтарі мали отримати в понеділок. За інформацією очевидців, озброєні захопники забирали оргтехніку та особисті цінні речі, які знаходили: ноутбуки, фотоапарати, обшукували людей, забирали гроші й мобільні телефони, особистий транспорт працівників», — повідомили в прес-службі підприємства.

Під час мітингу в неділю гірники тримали в руках гасла «Шахтарям потрібен мир», «Шахтарі за мир, стабільність і порядок!». Промовці закликали припинити бойові дії, сісти за стіл переговорів і розпочати розв’язання проблем мирним шляхом. Зупинка стратегічно важливих для економіки регіону підприємств — таких, як шахти, — неприпустима і погано позначиться на всіх учасниках протистояння.

«Так робити не можна. Ви хочете, щоб народ був з вами. А що ви робите? Народ від вас іде. Це було справжнє мародерство. Ми звертаємося до всіх сторін: сядьте за стіл переговорів. Якщо ми доконаємо Донбас — не буде взагалі ніякої України», — заявив на мітингу, звертаючись до представників «ДНР», гірник Сергій Підгірняк. На підприємстві зазначають, що повторення таких дій призведе до зупинення шахти, припинення постачання вугілля на електростанції та руйнування енергосистеми країни.

«Тут багато людей, які кричать: нам потрібно воювати. Скільки вам потрібно крові?» — запитав заступник директора шахти Андрій Вашура.

На момент підготовки інформації стало відомо, що після переговорів шахта змогла повернути п’ять самоскидів для перевезення гірничої маси. Видобуток вугілля відновлено. «Зараз нам належить відновити роботу шахти. Якщо вугілля не видобувається — воно не надходить на електростанції. Якщо шахта не отримує грошей, то шахтарям немає чим платити зарплату, а для шахти немає за що купити матеріали. Ми постійно спілкуємося з трудовим колективом, обговорюємо ситуацію. Адже дехто мав ілюзії, що з приходом альтернативної влади настане рай і благополуччя, а виходить інакше: руйнування і пограбування простих людей», — переконаний директор із видобутку вугілля компанії ДТЕК Андрій Смирнов.

Тим часом керівники деяких шахт, у тому числі державних, пристали на пропозицію відпустити низку працівників до «армії ДНР», зберігши за ними заробітну плату й робоче місце. Оскільки державні шахти продовжують отримувати бюджетні кошти, у тому числі — на зарплату, виходить, терористична організація «ДНР» існує також і за рахунок держбюджету України. Один із лідерів «республіки» Павло Губарєв перед учасниками мітингу в Донецьку пояснив, що напад на шахту «Комсомолець Донбасу» пов’язаний із небажанням керівництва шахти зберігати зарплату й робоче місце за гірниками, які записалися в так зване народне ополчення.

Фото автора (з архіву).

Шахта «Комсомолець Донбасу» — одна з найбільших в області.