У країні продовжує зменшуватися популяція вовків. За даними природоохоронців, хижаків залишилося близько тисячі. Однак ця кількість дедалі зменшується, адже полювання на них триває впродовж цілого року. За вбиту тварину платять майже сто гривень. І ще від трьохсот до тисячі доларів можна вторгувати за шкуру звіра.

Екологи б’ють на сполох. Вони звернулися до Євросоюзу і Секретаріату Бернської конвенції з проханням захистити вовків.

— Цим тваринам загрожує цілковите знищення, — розповідає директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. — Те, що хижак узагалі ще живе в Україні, пояснюється його високою пристосованістю, пластичністю. Адже він — фактично поза законом. На вилучення вовка з природи не передбачено лімітів, стягнень за незаконний відстріл. Згідно з наказом Держкомлісгоспу «Про заходи щодо винищення шкідливих хижих звірів», мисливців заохочують амуніцією та спеціальним навчанням. А за кожного впольованого вовка, незалежно від віку, — виплачують 100 гривень премії. Крім того, шкура вовка знову в ціні. У Києві на чорному ринку вона коштує близько 500 доларів. Не менш активно нині торгують і чучелами звіра. Останнім часом серед вітчизняних олігархів стало дуже модно прикрашати такими виробами свої дачі та квартири. Саме тому вже за кілька років популяції вовків на території нашої країни можуть зникнути взагалі.

За словами еколога, вовка вже вибито в багатьох країнах Європи, через що його внесено до Європейського Червоного списку. Він перебуває під захистом Боннської та Бернської міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною. Однак чиновники, підписавши ці конвенції, насправді їх не виконують. Крім того, тварину досі не занесено до Червоної книги України.

Юрист Екоправо-Київ Галина Пристинська зазначила, що київські екологи неодноразово зверталися в Міністерство охорони навколишнього середовища з проханнями про перегляд практики знищення вовків. Однак отримували тільки відписки. Саме тому вони звернулися зі скаргою на дії української влади стосовно хижаків до міжнародних інституцій.