На запитання «Де ж знайти питну воду, і що воно таке?» спробував відповісти вчора на прес-конференції у Києві Михайло Курик, директор українського інституту екології людини. Як виявилося, справжня питна вода — це та, що має свою енергетику, пам’ять.

— Те, що тече у нас з кранів, — каже Михайло Курик, — і що ми звикли купувати у бутелях, нічого спільного зі справжньою питною водою не має. Це я вам кажу як науковець. Її можна пити, можна не пити — нічого не зміниться. Але ж всі ми знаємо, що людині для нормальної працездатності просто необхідно відновлювати свій власний баланс води. І не абичим, а якісною рідиною. В природі така вода існує десь у горах, стікає по перекатах. І головне, її і пальцем не займала жодна людина.

На думку пана Курика, великою бідою українства і гріхом перед прийдешніми поколіннями є те, «що ми зайшли в глибину, не навчившись економити екологію». Мовляв, нині варто переглянути систему функціонування бюветів. По-перше, якість води у більшості бюветів вже давно не відповідає нормам. По-друге, безплатне їх використання веде до того, що люди витрачають якісну воду в господарстві — хто миє машину, хто квіти поливає. «Уже за кілька років будуть війни за право мати питну воду»,— прогнозує пан Курик.