Щоб витримати натиск сучасного життя, нам треба мати не тільки міцні нерви, а й міцні... кісти. Остеопороз (крихкість кісток) — світова проблема. Його називають «тихою епідемією століття» через те, що багато хто з хворих і не підозрює про недугу аж до першого перелому. Підвищена ламкість кісток пов’язана з дефіцитом кальцію в організмі.

В Україні 2,5 млн. жінок і 900 тисяч чоловіків страждають на остеопороз, який з медичної проблеми вже переріс на соціальну. Половина пацієнтів стає інвалідами. За словами директора Українського науково-медичного центру проблем остеопорозу, доктора медичних наук, професора Владислава Поворознюка, в Україні спостерігаються певні особливості перебігу хвороби: якщо в Європі крива захворюваності піднімається до рівня 55-59 років, а потім стабілізується, то в нас є ще другий пік — у 75-79 років.

На думку вчених, це зумовлене голодомором, оскільки формування кісткової маси у нинішніх людей похилого віку припало саме на цей період. Зараз до віку другого піка остеопорозу наближається покоління дітей Великої Вітчизняної війни.

— Причина недуги — погане харчування, малорухомий спосіб життя, наша «чорнобильська» екологія, —коментує професор Поворознюк. — Щоб поповнити запаси кальцію в організмі, самого лише приймання кальційвмісних препаратів замало. На жаль, у літньому віці засвоєння їх організмом значно знижується. Тому необхідно специфічне лікування, яке може призначити тільки фахівець. Сьогодні в арсеналі лікарів з’явився новий препарат, однієї ін’єкції якого на рік вистачає, щоб адекватно протистояти остеопорозу.

Фахівці стверджують, що «тиха епідемія» вражає насамперед жінок і дітей. Так, за даними центру проблем остеопорозу, у жінок після 50 років цей дефіцит становить 55% від норми, а наші діти одержують у середньому (залежно від регіону проживання) від 400 до 550 мг кальцію на добу за потреби 1200 мг.